sporazum o početku projekta - "Nastavnik za 21. vijek"

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj, potpisali su danas u prisustvu ambasadorke Velike Britanije, Nj. E. Alison Kemp, sporazum o početku projekta - "Nastavnik za 21. vijek", vrijedan preko 400 000 eura, kroz koji će 4 556 nastavnika osnovnih škola biti obučeno za vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja. Ovim sporazumom proširuje se saradnja na postojećem projektu „Škole za 21. vijek“, koji finansira britanska vlada, a koji se sa Britanskim savjetom realzije već tri godine. 

Ministar Šehović je rekao da je Vlada za ovaj projekat izdvojila oko 250 000 eura, dok je ostatak sredstava obezbijedio Britanski savjet. On je rekao da će projekat trajati dvije godine, te da je ideja da kroz obuke nastavnici ovladaju vještinama koje su potrebne za nastavu 21. vijeka, te stečeno znanje prenesu na učenike uzrasta od 6 do 15 godina. „Vjerujem da će ove obuke biti interesantne našim prosvjetnim radnicima koji su i u ovim, posebnim uslovima, pokazali da su spremni za digitalizaciju u obrazovanju“, rekao je ministar. 

Direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori, Vanja Madžgalj rekla je da današnje potpisivanje Sporazuma predstavlja novo poglavlje u uspješnoj saradnji Ministarstva prosvjete i Britanskog savjeta. „Danas, kada se svijet suočava sa zdravstvenom, društvenom i finansijskom krizom, naše partnerske institucije odlučile su da izdvoje značajnu sumu novca kako bismo na sistemski način pristupili modernizaciji nastave i nastavnicima omogućili da steknu ključne vještine koje su za neophodne za modernu nastavu 21. vijeka. Sporazum koji smo danas potpisali zapravo predstavlja širenje projekta „Škole za 21 vijek“, zato što su Vlada i Ministarstvo prosvjete uvidjeli da je investicija u razvoj digitalnih vještina i inovacija ulaganje u budućnost  i razvoj crnogorskog društva i ekonomije“, rekla je Madžgalj.

Cijelo saopštenje za javnost Ministarstva prosvjete možete preuzeti ispod.

Podijelite sadržaj