U Londonu je od 19. do 22. januara održan Svjetski  obrazovni forum na kojem je 1200 delegata iz 112 zemalja raspravljalo o promjenama i reformama u obrazovanju. British Council je, na veliko zadovoljstvo,tamo imao predstavnike ministarstava prosvjete iz zemalja Zapadnog Balkana.

Prvog dana Foruma su predstavnici programa PISA održali upečatljiv govor i prezentaciju rezultata svojih istraživanja. Zaključeno je, između ostalog, da je ključno da se djeca nauče da misle kritički i osposobe za rješavanje problema, što je neophodno da bi sjutra u društvu mogli da funkcionišukako treba. Rečeno je: „Nekad su djeca za svaki predmet imala po jedan udžbenik, što znači samo jedan izvor informacija, a danas su izvori informacija brojni i raznovrsni. Posao je nastavnika da djecu nauče kako da sve dostupne informacije kritički analiziraju i sagledaju iz raznih perspektiva.“ Istraživanje je pokazalo da nastavnici nisu entuzijastični ni motivisani, na čemu obrazovni sistemi morajuda porade, ali se u obrazovni proces žele više uključiti i roditelji i korporativni sektor.

Pored učešća u radu Foruma, ministri zemalja Zapadnog Balkana sastali su se s Christopherom Pincherom, britanskim ministrom za Evropu, a kako bi obilježili uspjeh programa Škole za 21. vijek. Razgovaralo se o važnosti digitalnih vještina i obrazovanja u 21. vijeku.

Ministar Pincher  je na sastanku naglasio da se Velika Britanija posvetila poboljšanju digitalnih vještina i obrazovanja na Zapadnom Balkanu zato što to osigurava da djeca spremno dočekaju digitalne izazove koje očekuju buduće generacije dok se region sve više stabilizuje.

Crnu Goru na Forumu predstavljaju iz Ministarstvo prosvjete Crne Gore ministar dr. Damir Šehović, načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Marko Vukašinović, šefica kabineta Irma Nišić, iz crnogorske ambasade u Londonu Mladen Dragašević i direktorka British Council-a Vanja Madžgalj.

Ministar za Evropu Christopher Pincher kaže:

Mladi su naša budućnost: uspjeh naših zemalja uveliko će zavisiti od njihovih talenata, vještina i ambicija. Svijet u kojem oni odrastaju brzo se mijenja. Djeca već nevjerovatno vješto barataju tehnologijama. Moramo iskoristiti njihov talenat i dalje ga razvijati.

Zato je Velika Britanija ponosna što podržava program Škole za 21. vijek. Ovaj program će budućim generacijama u zemljama Zapadnog Balkana pomoći da postanu dinamični preduzetnici budućnosti i svojim zemljama donesu prosperitet – a samim tim i stabilnost ovog regiona.” 

Predstavnici ministarstava su 22. januara posjetiti osnovnu školu Highgate.

Podijelite sadržaj