Pitanja su podijeljena u četiri grupe. IELTS, Cambridge English, Payment i Visas/Documents/Travel.

1) IELTS

Prijava

Q: Kako da prijavim test?
A: Prijava se vrši isključivo putem naše veb stranice. Svi datumi su dostupni kada kliknete na “Rezervišite ovdje”, pored željenog formata testa.

Q: Zašto ne vidim više datuma za polaganje IELTS Academic ili IELTS General Training testa?
A: 
Provjerite da li trenutno gledate datume samo za test na papiru.

Q: Da li mi je potreban neki lični dokument za prijavu?
A: 
Da, prilikom registracije je neophodno da dodate skeniran ili fotografisan važeći lični dokument. Podaci koje navedete u prijavi treba da odgovaraju onima na ličnom dokumentu, a njega ćete ponijeti sa sobom na dan polaganja za potrebe identifikacije. Državljani Crne Gore mogu koristiti ličnu kartu ili pasoš. Kandidati koji nisu državljani zemlje u kojoj se odvija test moraju koristiti pasoš.

Q: Kako da dodam lični dokument nakon završene prijave?
A: Ako ste se prijavili za test na papiru, pošaljite skeniran ili fotografisan dokument na pginfo@britishcouncil.me

Nakon prijave

Q: Kada ću dobiti raspored polaganja?
A: 
U slučaju da ste se prijavili za test na papiru, raspored će Vam biti poslat putem mail-a, sedam do deset dana prije datuma održavanja testa.

Q: Kako da platim nadoknadu za test?
A: Pogledajte odgovore na pitanja koja kandidati često postavljaju o plaćanju, u sekciji “Plaćanje”.

Q: Na koji način mogu da podijelim svoje rezultate sa nekom institucijom?
A: 
Tokom prijave možete navesti najviše pet institucija sa kojima želite da podijelite svoje rezultate čim oni budu bili objavljeni. Ako se željena institucija nalazi u bazi institucija koje imaju pristup sistemu za elektronsku provjeru rezultata IELTS testa, Vaši rezultati će sa njima biti podijeljeni na ovaj način. Ukoliko im nije omogućen ovakav pristup rezultatima, papirna kopija Vašeg sertifikata će im biti poslata poštom, besplatno. Sve do datuma objavljivanja rezultata, ovim povodom nam se možete obratiti i putem mail-a. Zahtjevi za slanje kopija sertifikata nakon objavljivanja rezultata podrazumijevaju naplaćivanje takse za ovu uslugu. Više o tome vidite u dijelu “Nakon testa”.

Na dan testa

Q: Kada treba da budem na lokaciji održavanja testa?
A: 
Registracija kandidata počinje otprilike 30 minuta prije najavljenog početka testa. Ne zaboravite da ponesete sa sobom lični dokument koji ste koristili prilikom registracije. Srećno!

Q: Želim da uložim žalbu u vezi sa održanim testom. Kako to da uradim?
A:
 Žao nam je što osjećate potrebu da uložite žalbu. Naše osoblje čini sve da na dan polaganja testa sve prođe u najboljem redu. Ako želite da uložite žalbu, to možete učiniti isključivo na dan održavanja testa, tako što ćete se obratiti našem osoblju.

Nakon testa

Q: Kada mogu da očekujem svoje rezultate?
A: Ako ste polagali IELTS na papiru, rezultati će biti objavljeni na portalu za kandidate nakon 13 dana. Dan nakon što rezultati budu objavljeni, sertifikat se šalje poštom na adresu koju ste naveli tokom registracije.

Q: Želim da promijenim adresu na koju će mi stići sertifikat. Kako?
A: 
Pošaljite nam informacije o novoj adresi na pginfo@britishcouncil.me. Ovakva promjena moguća je do dana kada se objave rezultati.

Q: Nisam zadovoljan/zadovoljna svojim rezultatima. Kako mogu da uložim žalbu?
A: 
Možete uložiti žalbu do četiri sedmice od datuma kada su rezultati objavljeni. Ovo je proces ponovnog pregledavanja Vaših odgovora, a imajte u vidu da ne postoji opcija uvida u odgovore koje ste dali. Neophodno je da popunite formular Enquiry on Results i uplatite taksu u iznosu od 80 EUR. Možete se opredijeliti za ponovno pregledavanje jednog ili više dijelova testa u okviru ove takse. Ishod ponovnog pregledavanja Vašeg testa će Vam biti poznat za jednu do tri sedmice. Ocjena može ostati ista ili se popraviti. Ukoliko se ocjena popravi, neophodno je da nam dostavite postojeći sertifikat, a mi ćemo Vam izdati novi, sa izmijenjenom ocjenom. Taksa bi u tom slučaju bila refundirana kandidatu.

Q: Na koji način mogu da podijelim svoje rezultate sa nekom institucijom?
A: Savetujemo kandidatima da čuvaju sertifikat koji je poslat direktno njima i pružaju ga samo na uvid, jer se kandidatima izdaje samo jedan sertifikat nakon polaganja. Ako želite da na zvanični način podijelite rezultate sa nekom institucijom, pošaljite nam popunjen formular Additional Test Report Form. Tada ćemo provjeriti da li ta institucija ima elektronski pristup rezultatima IELTS testa i, ukoliko je to slučaj, podijeliti Vaše rezultate sa njima na ovaj način, besplatno. Ukoliko institucija nema elektronski pristup rezultatima, možemo izdati fizičku kopiju sertifikata i poslati poštom (10 EUR po kopiji  za slanje putem avionske pošte) ili  (25 EUR po kopiji za slanje na međunarodne destinacije putem kurirske službe).

Q: Polagao/Polagala sam IELTS prije više od dvije godine. Kako mogu da dobijem csertifikat?
A: 
IELTS sertifikati važe dvije godine od datuma polaganja testa. Nakon isteka ovog roka nije moguće izdavati bilo kakve potvrde u vezi sa testom koji ste polagali.

Q: Kako da provjerim zašto mi sertifikat još uvijek nije stigao?
A: 
Kontaktirajte nas kako bismo Vam proslijedili podatke o pošiljci. Ukoliko se sertifikat u međuvremenu vrati na našu adresu, mi ćemo Vas kontaktirati.

2) CAMBRIDGE ENGLISH

Prijava

Q: Kako da prijavim ispit?
A: 
Prijava se vrši isključivo putem naše veb stranice, u toku registracionog perioda ili produžene prijave

Q: Koji su mi datumi na raspolaganju i koja je cijena polaganja?
A: 
Datume i cijene možete vidjeti putem ovog linka.

Q: Kako da platim test?
A: 
Pogledajte odgovore na pitanja koja kandidati često postavljaju o plaćanju u sekciji “Plaćanje”.

Nakon prijave

Q: Kada ću dobiti raspored polaganja?
A: Raspored će biti poslat kandidatima putem mail-a, otprilike dvije sedmice prije datuma održavanja ispita, odnosno školama stranih jezika, ukoliko su ih one prijavile.

Na dan testa

Q: Kada treba da budem na lokaciji testa?
A: 
Registracija kandidata počinje otprilike 30 minuta prije najavljenog početka ispita. Potrebno je da ponesete sa sobom lični dokument.Srećno!

Q: Želim da uložim žalbu u vezi sa održanim ispitom. Kako to da uradim?
A:
 Žao nam je što osjećate potrebu da uložite žalbu. Naše osoblje čini sve da na dan polaganja ispita sve prođe u najboljem redu. Ako želite da uložite žalbu, to možete učiniti isključivo na dan održavanja ispita, na ispitnoj lokaciji, tako što ćete se obratiti našem osoblju.

Nakon testa

Q: Kada mogu da očekujem svoje rezultate?
A: 
Ukoliko ste polagali ispit na računaru, rezultati će biti dostupni putem portala za kandidate, kroz dvije do tri sedmice. Ako ste polagali ispit na papiru, rezultati će biti objavljeni kroz četiri do šest sedmica, na portalu za kandidate.

Q: Kada mogu da očekujem svoj sertifikat?
A: 
Sertifikati obično budu dostupni za preuzimanje nakon što prođe četiri do osam sedmica od objavljivanja rezultata. Kada oni budu bili spremni, kandidati, odnosno škole stranih jezika koje su ih prijavile, će o mogućim načinima preuzimanja biti obaviješteni putem mail-a.

Q: Kako da provjerim zašto mi poslati sertifikat još uvijek nije stigao?
A: Kontaktirajte nas kako bismo Vam proslijedili podatke o pošiljci. Ukoliko se sertifikat u međuvremenu vrati na našu adresu, mi ćemo Vas kontaktirati.

Q: Nisam zadovoljan/zadovoljna svojim rezultatima. Kako mogu da uložim žalbu?
A: 
Ukoliko želite da uložite žalbu na rezultat svog ispita, tu žalbu u Vaše ime mora podnijeti British Council. Proces se sastoji od dvije faze – ponovno prebrojavanje poena (obavezno za sve kandidate koji ulažu žalbu) i ponovno pregledavanje. Takse zavise od ispita koji ste polagali. Molimo Vas da nam se ovim povodom obratite što je prije moguće, kako bismo Vas uputili dalje. Imajte u vidu da za svaki ispit postoji određeni datum do kojeg je moguće uložiti žalbu na rezultate.

3) PLAĆANJE

IELTS

Q: Kako da platim nadoknadu za IELTS test na papiru?
A: 
Plaćanje možete izvršiti putem portala za kandidate, u roku od pet radnih dana od datuma prijave.

Q: Šta će se desiti ukoliko ne izvršim plaćanje u zadatom roku?
A:
 Sve neizmirene prijave biće obrisane iz sistema, nakon što istekne rok za plaćanje.

Q: Kako da dobijem potvrdu o plaćanju?
A: Ako ste uplatu izvršili putem kartice, na Vašu mail adresu je već poslat automatski mail koji to potvrđuje. Ukoliko ste platili putem fakture koju smo Vam izdali, potvrdu ćete dobiti putem mail-a, kada uplata bude vidljiva na računu British Council-a.

Q: Mogu li da platim preko e-banking sistema?
A:
 Ne. Pogledajte više o plaćanju putem fakture u dijelu “Plaćanje putem fakture”.

Q: Imam problem sa onlajn uplatom. Šta da uradim?
A: 
Pokušajte da obrišete keš memoriju, pa da pokušate ponovo. Imajte u vidu da su dozvoljena samo tri pokušaja onlajnplaćanja. Ako naiđete na isti problem pri drugom pokušaju, napravite sliku greške i pošaljite je na pginfo@britishcouncil.me.

Cambridge english

Q: Kako da platim karticom nadoknadu za polaganje Cambridge English ispita?
A: 
Onlajn plaćanje je moguće samo dok je registracija kandidata u toku. Ukoliko zatvorite portal za registraciju, nećete moći da se vratite i ponovo pokušate da izvršite uplatu.

Q: Izabrao/Izabrala sam opciju Pay Offline. Kako mogu da nastavim plaćanje?
A: Trenutno je moguće izvršiti plaćanje samo putem fakture. Pogledajte više o takvom plaćanju u dijelu “Plaćanje putem fakture”. Ako ipak želite da platite karticm, molimo Vas da nam pošaljete zahtjev na pginfo@britishcouncil.me.

Q: Izabrao/Izabrala sam opciju Pay Offline, ali sad ipak hoću da platim karticom onlajn. Kako to da uradim?
A: Kada se jednom izabere opcija “pay offline”, više nije moguće platiti onlajn. Kako bismo Vam ovo omogućili, neophodno je da poništimo prijavu i omogućimo Vam ponovo da se prijavite, pa da u toku registracije izvršite uplatu. Molimo Vas da nas kontaktirate na pginfo@britishcouncil.me.

Q: Kako da dobijem potvrdu o plaćanju?
A: 
Ako ste uplatu izvršili putem kartice, na Vašu mail adresu je već poslat automatski mail koji to potvrđuje. Ukoliko ste platili putem fakture koju smo Vam izdali, potvrdu ćete dobiti putem mail-a, kada uplata bude vidljiva na računu British Council-a.

Q: Mogu li da platim preko e-banking sistema?
A: 
Ne. Pogledajte više o plaćanju putem fakture u dijelu “Plaćanje putem fakture”.

Q: Šta će se desiti ukoliko ne izvršim plaćanje u zadatom roku?
A: 
Sve neizmirene prijave biće obrisane iz sistema, nakon što istekne rok za plaćanje, tj. registracioni period se završi.

Q: U cijenu je uračunata taksa od 33 EUR. Zašto?
A: 
Registracija se vrši u toku tačno određenog perioda. Nakon što se taj period završi, prijava se može produžiti, ali se zaračunava taksa za kasnu prijavu u iznosu od 33 EUR.

4) VIZE, DOKUMENTI, TRANZIT

Q: Potrebna mi je pomoć u vezi sa vizom/dokumentima/letom za Ujedinjeno Kraljevstvo.
A: British Council je međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje iz Ujedinjenog Kraljevstva. Naše aktivnosti usmjerene su na oblasti umjetnosti i kulture, engleskog jezika, obrazovanja i civilnog društva. Iz tog razloga Vam ne možemo pomoći sa pitanjima u vezi sa vizama, dobijanjem i produžavanjem zvaničnih dokumenata ili savjetima u vezi sa tranzitom u okviru ili preko Ujedinjenog Kraljevstva. Predlažemo da kontaktirate ambasadu ovim povodom (+382 20 420 100) ili da posjetite neki od ovih sajtova: TLScontact, GOV.uk.

Podijelite sadržaj