21st_century_schools, image

Zašto Škole za 21. vijek?

Čovječanstvo ulazi u četvrtu industrijsku revoluciju, a pametne tehnologije donijeće niz promjena u ekonomiji, tržištu rada i  našim životima. Obrazovanje je put da se djeca pripreme za izazove novog vremena. Pored klasičnog tehničkog znanja u oblasti informacionih tehnologija poslovi budućnosti 21. vijeka će tražiti nova znanja i nove vještine. Uz digitalnu pismenost, za napredak i pojedinca i društva biće neophodno kreativno, kritičko i analitičko razmišljanje u rješavanju problema. 

Naš program - Škole za 21. vijek - je odgovor na ovaj zahtjev.  Podučavajući djecu vještinama potrebnim za 21.vijek ulažemo u njihovu budućnost a time i u budućnost ekonomija Zapadnog Balkana.

Naš program će pomoći obrazovnim sistemima u regionu  Zapadnog Balkana da, kao u najnaprednijim zemljama svijeta, učenicima omoguće usvajanje vještina koje će im sutra obezbjediti bolje šanse za zapošljavanje i lični napredak. Investiranjem  u učenike sada, ulažemo u njihovu budućnost.

Nedavna istraživanja pokazuju da će većina poslova u budućnosti biti u oblasti brzo rastućeg IT sektora. Slijedeći takve pokazatelje, naš program se fokusira na uvođenje vještina koje poslodavci smatraju poželjnim u obrazovne sisteme: kritičko razmišljanje, rješavanje problema, kreativnost i timski rad u pronalaženju rješenja za svakodnevne probleme. U saradnji sa svim obrazovnim institucijama u zemljama, želimo podržati poboljšanje nastavnih praksi u učionicama širom Zapadnog Balkana, te izgradnjom vještina kod mladih osigurati im bolje šanse za posao u budućnosti. 

O programu Škole za 21. vijek 

Škole za 21. vijek je ambiciozni obrazovni program u trajanju od tri godine, kojeg je osmislio i provodi British Council, a financira  vlada Ujedinjnog Kraljevstva, u ukupnom iznosu od 10 miliona funti. Program će omogućiti usvajanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i programiranja za preko milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina u zemljama širom Zapadnog Balkana. 

Ovaj program provodimo u partnerstvu sa nadležnim obrazovnim institucijama u zemljama učesnicama. On će učenicima omogućiti da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način. Pored sticanja vještina kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, djeca će steći i praktične vještine kodiranja, te će imati priliku da usavršavaju svoje vještine kroz povezivanje različitih uređaja. U sklopu programa, svaka škola će dobiti određeni broj Micro:bit uređaja – ručnih računara na kojima djeca mogu programirati i koji mogu koristiti za sve školske predmete, kako bi rješavali svakodnevne probleme. 

Kako program podržava škole?

Škole za 21. vijek nudi konstantno mentorstvo i dragocjene resurse za jačanje sposobnosti direktora škola, nastavnika i kreatora politika. Sve osnovne škole (učenici uzrasta od 10 do 15 godina) će dobiti micro:bit uređaje (džepne računare) koji će mladim ljudima pomoći da nauče nove digitalne vještine i vještine programiranja na zabavan i interaktivan način. 

Da bi bili konkurentni na globalnom tržištu rada, za uspjeh su ključne vještine kao što su rješavanje problema, kritičko razmišljanje, digitalna pismenost i kreativnost. Program „Škole za 21. vijek“ podržava razvoj mladih ljudi na ovim poljima kako bi mogli graditi bolju budućnost. 

Vještine koje će se primarno razvijati kod učenika uzrasta od 10 do 15 godina: 

  • Kritičko razmišljanje i rješavanje problema: samostalno razmišljanje koje dovodi do novih i inovativnih ideja i rješava probleme. Učenici će steći sposobnost da kritički sagledavaju iskustva i procese učenja, te da donose efektivne odluke. 
  • Vještine programiranja: nastavnici i djeca će se upoznati sa programiranjem  kroz kodiranje zasnovano na blokovima koristeći micro:bit uređaje. Ovi uređaji imaju svrhu da inspirišu mlade ljude da budu kreativni u korištenju digitanih tehnologija i da razviju ključne vještine u nauci, tehnologiji i inženjerstvu. Djeca će također imati priliku da nauče HTML, CSS i Python kroz kreiranje igrica, animacija i web stranica u vannastavnim koding-klubovima. 

Novosti