New micro:bit awards

Mikro:bit pakete za učenike koji su dio programa “Škole za 21. vijek” obezbijedila je Vlada Crne Gore a dodijelio je nagrađenim školama državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, Aleksandar Mitrović, na svečanosti u Osnovnoj školi “Njegoš” na Cetinju u srijedu, 30. oktobra. 

Pored Mitrovića, učenicima i predstavnicima škola obratili su se Novka Milošević, direktorica OŠ "Njegoš", Ljubo Knežević, savjetnik Predsjednika Vlade i Ričard Everit, regionalni direktor British Council-a za sektor obrazovanja i društva za širu Evropu, nakon čega su učenici predstavili svoje uspješne projekte. 

Ričard Everit je tom prilikom izjavio: ‘Prije 25 godina British Council je otvorio prvi Internet kutak u svojoj biblioteci podučavajući prve korake u upotrebi e-pošte i pretraživanju interneta. Danas vodimo projekat koji opet, na sistemski način, uvodi digitalne vještine koje su našim mladima potrebne za uspijeh. Ponosni smo što vidimo takvu kreativnost i takav entuzijazam od djece u Crnoj Gori, a inspirisani smo postignutim. Posebno sam sretan što sam danas čuo na Cetinju, vašoj istorijskoj prijestonici i što sam u školi nazvanom po vašem najvećem pjesniku Njegošu. Čestitam školi na 180 godina postojanja i zahvaljujem našim partnerima Ministarstvu prosvjete i premijeru na izvrsnoj saradnji i velikoj podršci.’

Nagradu predstavlja šest mikro:bit paketa sa 26 novih komponenti čime se obezbjeđuju dodatne mogućnosti za inovacije u projektima đaka. Nagrađeno je šest škola koje su na dva nacionalna takmičenja osvajale prva tri mjesta. Nagrađene škole sa prvog nacionalnog takmičenja su “Vuk Karadžić”, Berane, “Risto Ratković”, Bijelo Polje, “Vuko Jovović”, Danilovgrad. Nagrađene škole sa drugog nacionalnog takmičenja su “Njegoš”, Cetinje,“Marko Nuculović”, Štoj, Ulcinj i “Radomir Mitrović”, Berane. 

Planirano je da British Council obezbijedi ukupno 4000 mikro:bit uređaja do kraja 2021. Do sada je podijeljeno blizu 2 500 mikrobitova u 76 crnogorskih škola.

Mikro:bit je džepni računar uz pomoć kojeg se može kodirati, dizajniran u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi učenicima/ama osnovnih škola pomogao da ovladaju vještinama kodiranja, kritičkog mišljenja i rješavanja problema. 

Podijelite sadržaj