Podgorica, 19. maj – Na petom jubilarnom takmičenju iz kodiranja na mikro:bit uređajima pobjedu je odnio tim OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” iz Kotora sa projektom "Mikro:bit asistent u nastavi".

British Council i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta održali su onlajn takmičenje za osnovne škole. Stručni žiri je odabrao 10 najboljih radova od svih poslanih u digitalnom formatu, nakon čega je održana finalna video konferencija.

Pobjednički projekat zove se „Mikro:bit asistent u nastavi“ a kreirali su ga učenici Nikolina Dževerdanović i Nikola Kovač, pod mentorstvom nastavnice Dijane Milošević. Projekat za cilj ima pomoći učenicima/cama i nastavnicima/cama u svakodnevnoj praktičnoj nastavi. Drugo mjesto osvojio je projekat „Zalivanje cvijeća putem mikro:bita”, OŠ Đerđ Kastrioti Skenderbeg iz Bara, treće je mjesto pripalo OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” iz Kotora sa svojim projektom “Prijateljska ruka”.

Zahvaljujemo se na prisustvu članovima žirija Sanji Bešović, Tariku Zaimoviću i Neveni Čabrilo. 

U svom uvodnom obraćanju prisutnima, direktorka British Council-a u Crnoj Gori Vanja Madžgalj rekla je: "Kodiranje nije samo digitalna vještina, ono razvija i niz drugih važnih vještina, kao što su analiza problema, osmišljavanje rješavanja problema, timski rad i primjena znanja iz drugih oblasti. Rad na kodiranju mikro:bitom obogaćuje i razvija neke od najvažnijih vještina koje su potrebne modernoj ekonomiji."

Takmičenju je prisustvovala i britanska ambasadorka u Crnoj Gori g-đa Karen Medoks. Ambasadorka je u svom govoru prilikom dodjele nagrada rekla „COVID  pandemija nas je prisilila da koristimo tehnologiju više i na pametnije načine. Digitalne vještine će biti veoma važne svima nama u budućnosti. Britanska Vlada je preko programa Škole za 21. vijek British Council-a obezbijedila opremu za podučavanje digitalnim vještinama, ali što je još važnije i za podsticanje učenika da budu inovativni, da razviju kritičko mišljenje i prije svega da učenje učine zabavnijim! Ove vještine su važne za bilo koje polje rada koje odaberete u budućnosti.” 

Podijelite sadržaj