U ponedjeljak, 9. marta u Tehnopolisu u Nikšiću održali smo Nacionalno takmičenje u kodiranju na mikro:bit uređajima za osnovce čije su škole bile dio drugog ciklusa obuka u sklopu programa Škole za 21. vijek. Takmičenje su govorima otvorili Vanja Zorić Šundić, zamjenica izvršnog direktora IPC Tehnopolis, Alison Kemp, britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete i Sanja Dabetić u ime Vanje Madžgalj, direktorice British Council-a u Crnoj Gori.

Djeca koja su učestvovala imala su zadatak da upotrijebe sve svoje vještine kako bi napravili projekte koji odgovaraju Ciljevima održivog razvoja UN-a. Među sjajnim projektima koje smo imali priliku da vidimo ipak se njih tri izdvojilo, te je žiri dodijelio nagrade na sljedeći način: 

1. mjesto - projekat "Pakont"
JU OŠ "Ratko Žarić", Nikšić.
Učenici Luka Mašulović i Lana Bigović, pod nadzorom nastavnica Sonje Mićunović i Nikoline Vujošević

2. mjesto - projekat "Matematička igrica"
JU OŠ „Milosav Koljenšić“, Danilovgrad
Učenice Verica Jovanović i Kristina Katanić, i mentor Vedran Vukčević 

3. mjesto - projekat "Automatsko zvono"
JU OŠ „Olga Golović“, Nikšić
Učenici Aleksa Radulović i Dušan Ćurić, pod mentorstvom Radoja Stanića

„Jako smo zadovoljni. Naš projekat zahtijeva dosta truda i rada, jer nije bilo puno sredstava, te smo zadovoljni da smo s onim što smo imali uspjeli da napravimo ovakav uspjeh. “ 

 - pobjednički tim

Pobjednici se slikaju sa ambasadrokom
Deca probaju VR tehnologiju
Djeca su imala priliku da probaju VR tehnologiju i edukativne sadržaje kreirane za ovaj uređaj tokom pauze od takmičenja. Dok je žiri donosio odluku, učenici su mogli da iz prve ruke probaju softver za koji će možda baš neki od njih kodirati u budućnosti.

Pobjednički projekat pod nazivom „Pakont“ kreirali su učenici Luka Mašulović i Lana Bigović, pod nadzorom nastavnica Sonje Mićunović i Nikoline Vujošević. Projekat za cilj ima rješavanje problema plastičnog otpada uz pomoć mikro:bit računara. Pakont je zapravo pametni kontejner u koji treba ubaciti plastičnu ambalažu kako bi korisnici dobili žeton, koji bi koristili prilikom kupovine proizvoda koji su upakovani u ambalažu od materijala koji mogu da se recikliraju i ne otpuštaju štetne hemikalije kako bi ostvarili popust ili neke druge benefite. 

Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje ispred Ministarstva prosvjete je ovom prilikom rekla: „Tek kada djecu naučimo da znanje, koje ste im vi prenijeli, oni umiju da iskoriste u svakodnevnom životu, tek tada možemo govoriti o uspješnosti jednog obrazovnog sistema.“

Eksterni linkovi

Podijelite sadržaj