Prezentacija na brodu Ričmond počela je upoznavanjem posade sa inovativnim radovima učenika osnovnih škola iz oblasti mikrobit programiranja u sklopu STEM projekta „Škole za 21. vijek“. Oni su pokazali svoj kreativni doprinos rješavanju svakodnevnih problema kroz upotrebu mikrobita.
Nakon toga isti ti učenici imali su priliku upoznati se sa osnovnim i naprednim brodskim funkcijama i najmodernijom visokotehnološkom opremom.
Talentovanim i radoznalim osnovcima je sve to bilo korisno kao i razgovor o njihovim budućim koracima u karijeri i iskustvu posade u Mornarici.

Takođe je bitno naglasiti da je druga osoba u lancu komande žena, a pored nje tu su još dvije oficirke, tako da je ovo bila sjajna prilika da pričamo o položaju i karijeri žena u Kraljevskoj mornarici. Posebno učešće u radionici imali su predstavnici nastavnika i učenika OŠ „Marko Nuculović“, Ulcinj, OŠ „Savo Pejanović“, Podgorica, OŠ „Milosav Koljenšić“, Danilovgrad, Srednje pomorske škole Kotor i Srednje stručne škole Bar.

Domaćini ovog događaja, osim direktorice British Councila Vanje Madžgalj, bili su i inženjer za komunikacione i informacione sisteme na brodu, poručnik Gavin Partun i zamjenik šefa misije u Britanskoj ambasadi, Stiv Erik.

“Tradicija uspješne saradnje između British Councila i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, biće nastavljena i dodatno intenzivirana”, zaključuju iz Ministarstva. Delegaciju Ministarstva predvodila je v. d. generalne direktorice Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i cjeloživotno obrazovanje, Marija Lalatović. 

Pogledajte slike sa događaja:

Podijelite sadržaj