OS Cetinje

Osnovna škola „Njegoš“ sa Cetinja, koja baštini tradiciju prve osnovne škole u Crnoj Gori, takođe se hvali uspješnim koracima u savladavanju znanja i vještina budućnosti - članovi Mikro:bit školskog kluba, osnovanog u okviru pilot projekta „Škole za 21. vijek“ , već su dobila značajna priznanja što im je dalo „krila“ da kreativno razmišljaju o novim projektima.

Za kratko vrijeme, djeca osnovne škole "Njegoš" na Cetinju postigla su veliki napredak radeći na mikro:bit uređajima i primjenjujući vještine naučene u školi 21. vijeka. Svojim projektom „Dozer za lijekove“ osvojili su prvo mjesto na Nacionalnom konkursu za kodiranje i ostvarili pravo učešća na Regionalnom takmičenju za kodiranje koji se održao na Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana u Beogradu od 3. do 5. aprila 2019. godine. Na regionalnom takmičenju u Beogradu, njihov projekat je dobio pohvale žirija za inovativnost i timski rad.

Regional competition, Cetinje School

A sve je počelo u novembru 2018. godine nakon obuke nastavnika i direktora u okviru pilot projekta „Škole za 21. vijek“ i nakon što su se djeca prvi put upoznala s malim džepnim računarom mikro:bit.

"Kako nam je ta veoma poučna i vrlo korisna tehnologija do tada bila nepoznata, učili smo s našom djecom i započeli s najjednostavnijim projektima", kaže direkorka škole Novka Milošević. Ideje su se množile, znanje je raslo i iz jednostavnih koraka stiglo se do projekta „Dozer za lijekove“ koji su osmislili Stevan Milošević, Petar Popović i Đorđe Rajković, pod mentorstvom nastavnice Suzane Roganović.

Nakon ovih priznanja, djeca su postala kreativnija i neprestano daju nove prijedloge i dolaze sa sljedećim zadacima na kojima će mikro:bit klub raditi. U klubu je sve više djevojčica. „Uspjeli smo razviti kritičko mišljenje koje učenici primjenjuju u nastavnom procesu i možemo reći da je digitalna pismenost na zavidnom nivou. Razvili smo timski rad u djeci i dokazali smo im da se naporan rad i svaki veliki trud na kraju nagradi, mada ponekad ne postoje jasni pokazatelji da će tako i biti“, kaže direktorka.

Nastavljamo sa aktivnostima i spremamo nove projekte“, Novka Milošević, direktorka osnovne škole „Njegoš“ - Cetinje

Podijelite sadržaj