OŠ "Vladimir Nazor".003

Nakon pobjede na trećem nacionalnom takmičenju u kodiranju na mikro:bit uređajima, imali smo priliku da razgovaramo sa mentorkom pobjedničkog tima - Sanjom Čolaković Šišević. Razgovarali smo o projektu sa kojim se OŠ "Vladimir Nazor" predstavila na takmičenju, šta za djecu ovakav projekat znači i šta su njihovi planovi za regionalno takmičenje. 

Možete li da nam kažete nešto više o projektu sa kojim ste pobijedili na nacionalnom takmičenju - o čemu je riječ, kako su djeca reagovala? 

Zimski period je najkritičnije vrijeme za preživljavanje mnogih vrsta životinja pogotovo usljed nedostatka hrane koja je rijetka, a često i zatrpana snijegom. Odlučili smo se da realizujemo uz pomoć mikro:bit-a Zimsko prihvatilište za ptice. Svjedoci smo da veliki broj ptica i u nacionalnim parkovima ugine zbog toga što nemaju potrebnu zaštitu ljudi kada je njima ona najpotrebnija.

SVRHA NAŠEG PROJEKTA:

Svrha projekta je zaštita ptica stanarica u zimskom periodu (uz modifikaciju kućica može služiti i za zaštitu drugih životinja). Ovaj projekat bi bio od koristi na opštinskom, državnom, pa i na globalnom nivou. Potencijalni korisnici su gradska i seoska područja, ali i nacionalni parkovi gdje bi se prihvatilišta pravila za ugrožene vrste i zaštitu ptica. 

UTICAJ NAŠEG PROJEKTA:

Vrabaca je sve manje, a ekosistem je itekako narušen smanjivanjem njihovog broja. Primijetili smo da se u regionu podiže svijest o njihovoj ugroženosti, ali nijesmo vidjeli da postoji adekvatno rješenje, kako za njih tako i za sve ugrožene vrste.

Naša država je obdarena jednim od najvećih rezervata ptica NP Skadarsko jezero, došli smo na ideju da kroz ovaj projekat ukažemo na činjenicu da ptice možemo zaštititi na kvalitetniji način. Od ovog projekta očekujemo da će probuditi svijest kod pojedinca, institucija i nadležnih organa koji mogu djelovati na ovom planu. Želimo pokazati koliko savremeno doba može pružiti kvalitetniji način života ne samo ljudima, već i pticama.

Kao mentor mogu da kažem da sam zadovoljna njihovim zalaganjem, saradnjom, timskim radom, samopouzdanjem i slobodom u izražavanju mišljenja i pronalaženju novih ideja. Kod njih je razvijen takmičarski duh i uzbuđenje zbog novog takmičenja, želja za napretkom i novim izazovima.

MIKRO:BIT = IZAZOV

Realizovano rješenje pametne kućice za ptice predstavlja održivi sistem koji ima za cilj očuvanje fonda ptica, ali takođe ovaj tip kućice primjenjiv je i moguće ga je realizovati da zaštiti druge životinje. Ovakva prihvatilišta mogla bi se napraviti i za životinje bliske čovjeku (pse, mačke), kao i za životinje iz divljine. Kućica na prvi pogled predstavlja jedno lijepo dizajnirano stanište za ptice, međutim ova kućica je više od toga. U ovoj kućici prikazan je veliki stepen automatizacije. Automatizovana su vrata kućice, hranilica, pojilica kao i sistem održavanja temperature i sva četiri sistema funkcionišu pomoću mikro:bit računara. Postavljanjem solarnih panela kućica je održiva. Ovakve kućice bi se mogle koristiti i za razna istraživanja i praćenje životinja ugradnjom kamera.

Djeca su pozitivno reagovala na ovaj za njih veliki izazov. Sa zadovoljstvom su prihvatili ideju ovog projekta i radosno su iščekivali svaku radionicu. Trudili se da poboljšaju projekat, razvijali kritičko mišljenje, pronalazili rješenja za novonastale situacije, tražili pomoć koordinatorke i drugih saradnika. 

OŠ "Vladimir Nazor".002
OŠ "Vladimir Nazor"

Kako je program "Škole za 21. vijek" uticao na školski život i učenike? Da li je i koliko oplemenio i učinio učenje zanimljivijim?

Učenici su upoznali novi način rješavanja problema, savremenih metoda rada, oplemenili smo nastavu i dali joj kreativniji pristup. Škola za 21. vijek je veliki izazov za učenike, podstakla ih je da razmišljaju o kodiranju kao savremenom rješavanju problema, ali i da pronalaze nove ideje i daju svoje mišljenje o njima. 

Svakako da je ovaj način učenja oplemenjen i zanimljiv, jer učenici uveliko prate nove izazove i trendove koje nudi savremena tehnologija. Shvatili su da postoje rješenja da realizuju svoje ideje.

Kompanija Amplitudo ponudila je da pripremi djecu i unaprijedi projekte za regionalno takmičenje. 

Kontaktirali smo kompaniju Amplitudo i dogovorili saradnju u smislu podrške i pomoći u prezentaciji projekta. Nadamo se da će nam biti od pomoći, jer nam svaki savjet mnogo znači.

Saradnja između stvarnih kompanija (realnog sektora) i obrazovnog sektora je mnogo važna, ali što se tiče konkretno ovog projekta s obzirom na to da je ovo idejno rješenje nijesmo bili u prilici da sarađujemo sa stvarnim kompanijama. Ali se nadamo da će Zimsko pametno prihvatilište za ptice ili neke druge životinje naići na podizanje svijesti kod stvarnih kompanija i prihvatiti njihovu primjenu.

Šta dalje, da li je u pripremi neki drugi projekat, da li su djeca posle pobjede motivisanija, zainteresovanija? 

Na regionalno takmičenje idemo sa istim projektom koji ćemo pokušati da usavršimo, napravimo održivim i prezentujemo na što bolji način. Za sad su naše misli usmjerene na to takmičenje i što bolji plasman, a ideje postoje i uz motivisanost i zainteresovanost djece nadam se da će naredna takmičenja donijeti slične rezultate. Zahvaljujemo se British Council-u u saradnji sa Ministarstvom prosvjete na datoj prilici.

Podijelite sadržaj