Osnovna škola Milosav Koljenšić se nalazi u selu Slap, ruralnom dijelu općine Danilovgrad. Sva djeca školske dobi iz Slapa i okoine idu u školu Milosav Koljenšić. Ukupno je 53 učenika i 19 nastavnika. Nijedan nastavnik ne živi u Slapu.

Učenici iz Slapa su u nepovoljnom položaju u odnosu na većinu njihovih vršnjaka. Njihovi nedostaci primarno dolaze zbog lokacije naselja. Udaljenost i izolacija bili su glavni problemi koje su ispitanici spomenuli. Neki od učenika također potječu iz obitelji s niskim socijalno-ekonomskim statusom.
Nažalost, za razliku od svojih vršnjaka iz drugih dijelova Crne Gore, rijetko imaju računare, tablete i telefone. Većina učenika iz Slapa kod kuće nema pristup internetu.

34 učenika iz naselja Slap pohađaju u školi Milosav Koljenšić razrede od šestog do devetog u školskoj godini 2019/2020 i zbog toga su oni dobili šansu da učestvuju u projektu ‘Škole za 21 vijek'. Među njima, 19 (11 djevojčica i 8 dječaka) ih je aktivno i kontinuirano učestvovalo u radu mikrobit kluba.

Analiza

Prema učitelju informatike i koordinatoru Micro: bit kluba, djevojke su bile više zainteresirane nego dječaci. Koordinator kluba proveo je detaljnu analizu postignuća i motivacije učenika tijekom projekta. Analiza pokazuje da se 79% svih djevojčica koje su imale pravo pridružilo klubu, dok je znatno manje (57%) svih dječaka izrazilo interes za članstvo u klubu. Što se tiče dobi, najviše su bili zainteresirani učenici sedmog razreda, dok su najmanje bili učenici koji pohađaju deveti razred.

O projektu

Imali su jednu do dvije mikrobit sjednice kluba sedmično i osmislili su matematičku igru ​​za promicanje studentskog bavljenja znanošću, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom. Štoviše, projektna ideja nadahnuta je specifičnim potrebama jednog učenika škole koji je kategoriziran kao učenik s poteškoćama u učenju.

‘Imamo malog učenika koji nije dobro i ne ide dobro iz matematike, pa smo mu željeli pomoći u osnovnim matematičkim funkcijama. Igra mu se jako svidjela. rekao je 'ovo mi je stvarno trebalo', rekao je jedan od učenika iz Micro: bit kluba.

Članovi kluba razvijali su igru ​​tijekom nekoliko mjeseci. Uključivao je različite funkcionalnosti, naime zbrajanje, množenje i dijeljenje. Četveročlani tim (dvije djevojčice i dva dječaka) bili su najaktivniji u svom razvoju. Dvije djevojčice tada su vodile ekipu koja je predstavljala školu na državnom natjecanju u ožujku 2020. Zauzele su drugo mjesto i plasirale se na regionalno natjecanje.

Tim planira nastaviti raditi na igri, poboljšati je i dodati još neke funkcije. Također, studenti su naglasili da matematička igra može biti korištena i s mlađom djecom. Uz male preinake, igra bi se mogla primijeniti u radu s mlađom djecom, čak i u predškolskoj ustanovi.

Uticaj

'Sad su nekako slobodniji. Nekad sam morao učiti svaku njihovu riječ u učionici, ali sada su puno više uključeni u razred ', učitelj.

Prvo, primijećen je pozitivan utjecaj na nove vještine i znanja koja su studenti uronili.

Drugo, i studenti i nastavnici povećali su samopouzdanje i spremnost za sudjelovanje i promociju svog rada.

Konačno,projekt je pozitivno utjecao na odnos između učenika među sobom, kao i između učenika, učitelja i roditelja.

Nadalje, i učitelji i djeca naglasili su da je ovaj projekt značajno poboljšao javni govor i prezentacijske vještine učenika koji sudjeluju u natjecanju. To je bitno jer, kako je rekao jedan od uključenih učitelja ‘Djeca iz grada se bolje izražavaju ’. ‘Djeci sa sela je teško održavati prezentacije, ali bili su sjajni’.

Nadalje, povećani interes učenika za mikrobit podržao je i nastavnike da primjenjuju novu tehniku u učionicama.

Sve je posljedično dovelo do znatnog porasta njihovog samopouzdanja. ‘Sad kad sam vidio da to mogu, onda znam da mogu sve u životu’, rekao je jedan od učenika. Učitelji su primijetili i ovo novostečeno samopouzdanje. ‘Oni su ponosni i mi smo ponosni i na njih’, primijetio je jedan od učitelja. ‘Sad su nekako slobodniji. Prije sam u školi trebao ponavljati svaku njihovu riječ, ali sada su puno više uključeni u nastavu ’, nastavio je isti učitelj.

‘Imali smo divnu podršku iz škole - oni su vjerovali u nas više nego što smo mi vjerovali sebi’, učenik devetog razreda. Različiti projektni, školski i okolišni čimbenici omogućili su djeci iz Slapa u nepovoljnom položaju da se okoriste projektom.

Da zaključimo, prema svim našim ispitanicima, bilo bi dobro replicirati poboljšani projekt na druge seoske škole kako bi se podržala ranjiva djeca u interakciji sa STEM-om, ali i u učionici općenitije.

Podijelite sadržaj