British Council već više od 80 godina radi na izgradnji temelja za prijateljsko upoznavanje i razumijevanje između stanovnika Velike Britanije i stanovnika ostalih zemalja svijeta. Svojim djelovanjem na polju vizuelne umjetnosti nastojimo da pronađemo nove načine povezivanja i međusobnog razumijevanja, podržavamo pionirske poduhvate i kreativnost i inovaciju vizuelnih umjetnika, te im pomažemo da izgrade vještine koje povećavaju sposobnost za zaradu i preduzetništvo u sektoru kulture. Uz to proširujemo granice sigurnih prostora za kreativnu razmjenu i dajemo svoj doprinos istraživanjima i kulturnoj politici.

British Council već više od 80 godina radi na izgradnji temelja za prijateljsko upoznavanje i razumijevanje između stanovnika Velike Britanije i stanovnika drugih zemalja. Djelujemo širom svijeta, trenutno u preko 110 država, a naš rad na polju vizuelne umjetnosti obimniji je iz godine u godinu. Istovremeno nam rastu i ambicije, pa ćemo nastojati da ubuduće brojem kulturnih veza između Velike Britanije i ostatka svijeta udvostručimo razmjere međunarodnih aktivnosti britanskog kulturnog sektora. 

Svojim radom u vizuelnoj umjetnosti povezujemo ovaj sektor u Velikoj Britaniji s vizuelnim umjetnicima i institucijama u cijelom svijetu, uglavnom se fokusirajući na postavljanje i podršku projekata savremene umjetnosti na područjima zemalja u razvoju. Naše osnovne djelatnosti uključuju izložbe, radionice, profesionalne studijske posjete i  ponudu nenadmašnog znanja i savjeta o logistici međunarodne saradnje muzeja i cijelog sektora vizuelne umjetnosti. Glavni resursi našeg odsjeka Vizuelna umjetnost obuhvataju Kolekciju British Council-a, stručnu biblioteku s ogromnim brojem publikacija o kretanjima u britanskoj umjetnosti 20. i 21. vijeka, Britanski paviljon u Veneciji, kao i tim profesionalnih stručnjaka za vizuelnu umjetnost koji ne samo da uređuje izložbe za našu globalnu mrežu, nego i nudi savjete i procjenu međunarodnim institucijama i pojedincima koji žele da rade u Velikoj Britaniji.

Naš najnoviji projekat – Buduće ekologije – dio je programa TU SMO, serije od pet umjetničkih filmskih kompilacija i instalacija. Kustos ovog programa je Tendai John Mutambu, koji je TU SMO uredio za British Council i LUX, međunarodnu umjetničku agenciju koja podržava i promoviše umjetnički tretman pokretne slike. TU SMO ispituje kako savremeni vizuelni umjetnici kroz film – koristeći biografsku i dokumentarnu građu, poeziju i prozu – istražuju teme poput nacionalnog identiteta, marginalnosti i intimnosti. Kombinacijom dokumentarnog, (naučno)fantastičnog i pjesničkog manira, ova djela združuju prodorne poglede na naše okruženje, urbanu budućnost i održivost.

Teme: okruženje, ekologije i kosmologije, klimatske promjene, antropocen, kolonizacija i ekstraktivna industrija, urbana budućnost i održivost.

Umjetnici: Uriel Orlow, Louis Henderson, Charlotte Prodger, Ben Rivers, Gareth Jones, Lawrence Lek, Bedwyr Williams, Jane i Louise Wilson, Elizabeth Price.

Podijelite sadržaj