©

teamLab

Šta se dešava kad kombinujete 520 kompjutera, 470 projektora i stotinjak osoba koje sebe smatraju ultratehnolozima? Upravo to je odlučio otkriti teamLab.

Ovaj japanski umjetnički kolektiv (likovnih umjetnika, arhitekata, matematičara i mnogih drugih profesija) još od 2001. godine pomjera granice umjetnosti svojim digitalnim djelima, imerzijskim i često efemernim. Nakon niza izuzetno popularnih izložbi održanih širom svijeta, dok se njihove atraktivne instalacije masovno dijele na društvenim mrežama, ova grupa nedavno pravi ogroman iskorak i u Tokiju otvara muzej Borderless – u stvarnoj zgradi. Borderless (Bez granica) prva je institucija na svijetu posvećena digitalnim umjetničkim djelima, i prva na svijetu gdje centralno mjesto zauzima dijeljenje preko Interneta.

Muzej teamLab Borderless, nedavno otvoren u tokijskoj četvrti Odaiba, prostire se na 10.000 kvadratnih metara, a otvoren je u saradnji s Mori Building, firmom za upravljanje nekretninama koja u Japanu odavno podržava umjetnički i kulturni sektor. Muzej sadrži 50 obimnih radova teamLaba organizovanih u pet odjeljaka: Svijet bez granica; Atletska šuma; Park budućnosti; Šuma svjetiljki i Čajana En. Svi eksponati su interaktivni: reaguju na pokrete posjetilaca i stvaraju prikaz svjetla i boja koji se stalno mijenja.

„Želimo da posjetioci shvate da digitalna tehnologija može proširiti koncepciju umjetnosti. Umjetnost koju mi stvaramo sastoji se od umjetnosti i gledalaca, a prisustvo i ponašanje gledalaca utiču na umjetnost.“

Među eksponatima je i Cvjetna šuma: izgubljena, apsorbovana i preporođena (2017.) – soba prekrivena projekcijama cvijeća koje vene kad ga se dodirne ili nagazi, a raste dok posjetioci mirno stoje. Šuma rezonantnih svjetiljki (2016.) sastoji se od niza sijalica koje vise s plafona i mijenjaju boju čim im se neko približi, a Univerzum s više skokova (2018.) – prostorija s temom svemira – omogućava posjetiocima da formiraju planete skakućući po elastičnom podu. teamLab kaže da je srž ovih djela ne samo želja da se premosti jaz između umjetnosti i publike, već i da se inicira „pomak u odnosu između individualnih gledalaca i mase gledalaca“.

Šuma rezonantnih svjetiljki, 2016 ©

teamLab

Univerzum s više skokova 2018 ©

teamLab

Kristalni univerzum, 2015 ©

teamLab

Stvarajući okruženje u kojem ljudski angažman pokreće umjetnička djela, ovaj kolektiv se nada da će već i samo zajedničko prisustvo posjetilaca u datom prostoru snažno doprinijeti njihovom iskustvu umjetničkih djela, te da će gledaoci postati integralni dio tih djela.

teamLab je kreirao muzej Borderless imajući na umu ljubitelje umjetnosti 21. stoljeća; svaki eksponat je osmišljen tako da se može dijeliti na Instagramu. Izložbe umjetničkih djela pogodnih za Instagram, kakvo je recimo „soba beskonačnih ogledala“ Yyaoi Kusame, privlače brojnu publiku širom sveta i ukazuju na sve veći globalni apetit za ovom vrstomparticipativne i fotogenične umjetnosti.

teamLab se fokusira na 'djeljivost' zato što čvrsto vjeruje da Internet ujedinjuje ljude. Upravo se tom temom bavi Kristalni univerzum (2015.) – kaleidoskopski lavirint visećih LED-svjetala koja se mijenjaju dok posjetitelji šetaju okolo, stvarajući ono što umjetnici nazivaju „skulpturalno tijelo”. Za ovaj rad je ključna namjenska aplikacija za pametne telefone koja korisnicima omogućava da sami oblikuju dato okruženje. „Kad kontrolišete aplikaciju, umjetničko djelo odmah reaguje, pomažući posjetiocima da stvore prizor koji se nikad više neće ponoviti“, kažu iz ekipe teamLab. „Ovo umjetničko djelo je omogućeno zahvaljujući internetskoj vezi.“

Čineći posjetioce sastavnim dijelom prvog svjetskog muzeja digitalne umjetnosti, teamLab pokazuje kako zajedništvo tehnologije i umjetnosti može poslužiti i zbližavanju ljudi. „Nadamo se da će ovaj izložba potaknuti na preispitivanje odnosa ljudi prema prirodi, kao i njihovog odnosa prema svijetu“, kaže teamLab. Pored toga, Borderless nudi i alternativno viđenje načina na koji se ubuduće možemo odnositi prema kulturnim prostorima i s njima komunicirati, te istražuje ulogu koju će u toj transformaciji odigrati tehnologija i Internet.

Eksterni linkovi

Podijelite sadržaj