UNESCO, British Council i Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) udružili su snage za rad na projektu Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs) koji finansira Evropska unija. Projekat ima za cilj da njeguje interkulturni dijalog i da pojača društveni i ekonomski uticaj kulturnog i kreativnog sektora na Zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija). 

Pristupom koji je usmjeren na zajedničko djelovanje javnih institucija, privatni sektor, organizacije civilnog društva u kuturi, ali i stručnjake i stručnjakinje u kulturnim i kreativnim industrijama, CC4WBs projekat ima za cilj: 

(1) poboljšanje učinka kulturnog i kreativnog sektora na Zapadnom Balkanu;

(2) ojačavanje saradnje u kulturi u regionu i sa regionom;

(3) unapređivanje inkluzivnog kulturnog nasljeđa za lokalni razvoj. 

Faza planiranja programa je započeta u aprilu 2022, s ciljem da se osmisle različite programske aktivnosti koje će se održavati do aprila 2026. godine.  

Krajnji korisnici CC4WBs projekta će biti građani i građanke Zapadnog Balkana, koji će imati više različitih prilika da se prijave za stručno usavršavanje i unapređenje sposobnosti i kapaciteta, kao i za grantove, odnosno finansijsku podršku u okviru određenih tematskih oblasti. 

Region Zapadnog Balkana dijeli bogato i raznoliko kulturno nasljeđe i predstavlja živopisnu  pozornicu za sve profesionalce iz kreativnih industrija. Regionalna saradnja i zajedničko stvaralaštvo zahtijevaju podstrek i podršku, ali su već uveliko u toku.

Kulturne i kreativne industrije predstavljaju važnu razvojnu priliku za Zapadni Balkan, imajući u vidu brojne talente i ambiciozne pokretače rasta u ovom sektoru. 

Naše projekte aktivnosti

Podijelite sadržaj