Upoznajte Dina i Aleksandru, učesnike našeg programa "Podsticanje preduzetništva kod mladih na Zapadnom Balkanu", i saznajte kako je došlo do njihove saradnje koja je rezultirala pjesmom Vazduh. Aleksandra Tomović je profesorka engleskog jezika koja u slobodno vrijeme mašta o otvaranju poslastičarnice, pjeva, radi jogu i putuje. Sa Milicom Mitić je osnovala bend Anja Štark koji je mlađa sestra benda Sofie from Seattle. Dino/Hibrid, producent muzike koji dolazi iz Sarajeva i osoba koja stoji iza labela Podmornica i Submarine Vibes. U martu 2020. godine objavio je i svoj drugi album Hibrid, etc. - Na Pola Puta na kojem je ugostio 11 muzičara. Njih dvoje su aktivno učestvovali u programu Neste za kreativno preduzetništvo, čiji je cilj bio promovisanje preduzetništva kod mladih, razvoj preduzetničkih vještina sa ciljem poboljšanja poslovanja i unapređenje digitalnih vještina. 

Zašto ste se prijavili na Nesta Youth Enterprise Training Programme?

Aleksandra: U mesecima koji su prethodili programu sam intenzivno razmišljala o promeni posla i upuštanju u avanturu vođenja sopstvene škole, ali je to i dalje bilo zastrašujuće. I onda sam videla konkurs za radionicu koja je obećavala da me pripremi za korake koje nisam smela sama da preduzmem, što je dovelo do pokretanja škole Savvy, koja u septembru slavi 4 godine uspešnog rada.

Dino: Neposredno prije Nesta Youth Enterprise Training Programme pokrenuo sam svoju digitalnu izdavačku kuću Submarine Vibes, i tada smo bili na samom početku rada i gledao sam razne opcije za dodatna obrazovanja u polju kulturnog i kreativnog menadžmenta, tako da ovaj program bio je idealna prilika za to.

Osim toga, prilika da se na istoj lokaciji okupe razni kreativni i mladi ljudi iz cijele regije bila je jako interesantna.

Iskustvo sa radionice

Aleksandra: Osim praktičnog znanja o poslovanju koje su predavači nesebično delili, praktičnog pristupa rešavanju problema i međusobnog pomaganja, dve stvari su mi ostale urezane u sećanje – podrška kojom smo konstantno bili obasipani i osećanje pripadanja grupi mladih sa Balkana. To je bila jedinstvena prilika za vođenje razgovora koje nam politička i greografska situacija nekad ne dozvoljavaju. I iz toga su se izrodila prijateljstva.

Dino: Na samom Workshopu sam utvrdio znanja koja sam imao iz različitih oblasti, te naučio dosta novih i korisnih stvari koje će mi poslije pomoći u vođenju mog projekta i drugim suradnjama. Ipak, najdraže postignuće jesu mnoga prijateljstva i konekcije koje sam ostvario na workshopu. Obzirom da sam često imao priliku poslovno posjećivati Beograd, u najboljem odosu sam ostao sa ekipom iz tog grada, između ostalih i Aleksandrom koja je mene i moju ekipu više puta ljubazno ugostila.

Kako je došlo do saradnje?

Aleksandra: Od starta programa smo insinuirali saradnju, ali je to samo lebdelo u Vazduhu (pun intended!). Dino je posećivao muzička dešavanja u Beogradu i uvek smo to koristili za druženja (kad god bi nas pitali koliko se dugo poznajemo, uvek bismo se iznenadili da nije duže!). Prošlog leta smo počeli rad na jednoj pesmi, ali to nije otišlo dalje od džemovanja, i onda u toku snimanja vokala za Vazduh je Milica (druga polovina benda Anja Štark) rekla da bi pesmi legla elektronskija matrica, ja sam odmah znala kome da se obratimo. Dinu se dopala pesma, a nas dve smo se oduševile kad nam je poslao idejnu skicu, a onda se desila cela situacija sa Koronom, što je dodatno naglasilo bliskost i mogućnost saradnje uprkos udaljenosti. Tako da je rad na pesmi i videu bio vrsta bega od realnosti, dok se ispostavilo da pesma obrađuje teme i osećanja s kojima smo se svi susretali.

Dino: Da, kao sto je Aleksandra spomenula - već dugo smo imali želju da nešto zajedno radimo, tako da smo ovom pjesmom ostvarili muzičku suradnju.

Posebno mi je drago da su Aleksandra i njena kolegica Milica, prve muzičarke iz Srbije na našoj etiketi Podmornica, namjenjenoj promociji alternativne regionalne muzike, sa fokusom na domaće tržište. Podmornica je također dio projekta Submarine Vibes kojeg sam predstavio još na Nesta Youth Enterprise Training Programme.

***

Nesta program:

Svrha projekta "Podsticanje preduzetništva kod mladih na Zapadnom Balkanu" je bila da se pruži podrška mladim ljudima iz regiona da pokrenu vlastiti biznis i poboljšaju vještine zaposlivosti kroz kvalitetne programe obuke i iskustva iz Velike Britanije te da se utiče na donosioce odluka na Zapadnom Balkanu kako bi osnažili novu generaciju mladih poduzetnika.

Projekta je bio fokusiran na podršku mladim preduzetnicima da poboljšaju svoje poslovne i digitalne vještine. Skoro stotinu najperspektivnijih osnivača u ranoj fazi steklo je vještine učešćem u radionicama Nesta Creative Enterprise. Na takmičenju su odabrani najuspješniji učesnici koji su dobili finansijsku podršku kako bi sproveli svoje ideje u stvarnost, dok je petoro učesnika dobilo priliku da posjetii Veliku Britaniju. Projekat je upotpunjen podrškom vladama u regionu da predlože politike koje omogućavaju preduzetničko okruženje.

Podijelite sadržaj