Planning advice
Planning advice image

Koju god zemlju da odaberete, proces prijavljivanja na studije zahtijeva pažljivo planiranje. Da ne biste nešto propustili, koristite našu listu savjeta za planiranje studija u inostranstvu. 

Do tri godine prije upisa

Odaberite koledž ili univerzitet na kojem želite studirati, te provjerite koja vam je verzija IELTS-testa potrebna za upis i koji se rezultat IELTS-testa zahtijeva. Saznajte kako da se prijavite za  IELTS-testiranje https://ielts.britishcouncil.org/montenegro

Važno je da na instituciji gdje studirate konstantno postižete dobre akademske rezultate.  

Raspitajte se gdje se nalazi najbliži centar za IELTS-testiranje, dobro utvrdite koji vam datum najviše odgovara i prijavite se za testiranje. Planirajte da na IELTS-testiranje izađete bar 12 – 14 mjeseci prije nego što prijavite na željene studije.

Počnite se pripremati za IELTS – čak i slučaju da vam je engleski maternji jezik. Važno je da steknete uvid u format testa i vrijeme za izradu pojedinih dijelova testa. 

Raspitajte se da li visokoškolske institucije za koje ste zainteresovani zahtijevaju polaganje prijemnog ispita. Počnite s planiranjem svih ispita (ukoliko ih je više) obaveznih za prijem u instituciju koju ste odabrali. 

15-18 mjeseci prije upisa

Potražite informacije o studiranju u zemlji koju ste odabrali; takve informacije pružaju organizacije kao što su 

Education USA za SAD 

Study UK i UCAS za Veliku Britaniju 

12-14 mjeseci prije upisa

Izađite na IELTS-testiranje: rezultate ćete dobiti u roku od 13 dana. Ukoliko ne postignete rezultat koji vam je potreban za upis, provjerite naše resurse naći ćete mnogo ideja o načinu da narednog puta postignete bolji rezultat.

Za svaku instituciju u koju namjeravate poslati prijavu za upis napravite posebnu fasciklu da biste sve obrasce, prepisku i potvrde lijepo organizovali. 

Pažljivo pročitajte materijale o procesu prijavljivanja i pobrinite se da na vrijeme ispunite sve potrebne uslove.  Da vam nešto ne bi promaklo, napravite kalendar s rasporedom rokova za prijave. 

10-12 mjeseci prije upisa

Popunite obrazac za prijavu na instituciju koju ste odabrali (ili obrasce svih institucija koje ste odabrali). 

Popunite obrasce za prijavu na konkurse za studentske stipendije ili druge oblike finansijske podrške.

Provjerite šta vam je sve potrebno da biste dobili studentsku vizu. 

6-9 mjeseci prije upisa

U ovoj fazi biste već trebali saznati na koje ste sve institucije primljeni kao student.

3 mjeseca prije upisa

Provjerite da li je sve u redu s vašim zahtjevom za vizu.

Eksterni linkovi

Podijelite sadržaj