Glavni motiv za učešće u projektu „Media for All“ bila je prilika za pohađanje obuka i radionica.

U Vidi Vaka fokus naših priča je na pronalaženju rješenja za konkretna pitanja na kojima radimo. Prvenstveno radimo na pričama koje nijesu zastupljene u većini medija i želimo da u budućnosti damo prioritet pronalaženju rješenja za probleme koje ove priče ističu. Stoga mi je ova obuka bila veoma važna – pomogla mi je da shvatim kako da uložim više truda u pronalaženje savršenog modela za rješenje, odnosno da se na kraju ne radi samo o davanju ideje za rješenje, većo dubljem radu u suštinu problema, njegovoj identifikaciji i porijeklu, razumijevanju da li se promjena može postići, identifikaciji mogućih prepreka i nuđenju konkretnog rješenja. Obuka mi je pružila nove tehnike intervjuisanja koje mogu da koristim sa svojim sagovornicima i naučila me kako da odaberem sagovornike. Po mom mišljenju, kada su u pitanju globalni svjetski problemi,vrlo je važno da se upoznamo sa iskustvima kolega iz drugih zemalja kako bismo unaprijedili novinarsko izvještavanje i razmijenili različita iskustva. Uvijek ima prostora za nadopunjavanje naših priča kako bismo aktivno doprinijeli pronalaženju rješenja za sistemske probleme,naročito u društvu kakvo je naše.

Radionice su mi pomogle u radu u smislu da sada više razmišljam o tome koga da uključim u svoje priče, od koga da tražim odgovore o pojedinim temama i da li postoji ravnopravna zastupljenost polova, segment koji ranije nijesam uzimala mnogo u obzir. Stoga, i mi kao novinari, možemo imati uvid na koliko ključnih pozicija i u koliko institucija su žene zastupljene.

Radionica o rodnim dezinformacijama naučila me je da se dezinformacije zasnivaju na lažnim ili pogrešnim rodno zasnovanim informacijama o ženama, sa ciljem diskreditovanja žena i djevojaka. Javnost često nije svjesna i ne prepoznaje dezinformacije kada se plasiraju u medijima, a one su sve učestalije. Stoga mediji moraju više raditi na prepoznavanju i iskorjenjivanju rodnih dezinformacija ako želimo ravnopravno društvo.

Ovakvi programi su važni za mlade profesionalce, ne samo zbog finansijske strane, već i zbog sticanja novih i drugačijih vještina i iskustava. Osim toga, ovi studijski programi i radionice omogućavaju brz način uspostavljanja mreže mladih profesionalnih novinara sa Balkana i doprinose sticanju novih iskustava i uvidu u percepcije drugih ljudi.

Podijelite sadržaj