Za projekat „Media for All“ čula sam prije dvije godine, kada je TV Mitrovica postala dio istog. Kada sam saznala za mogućnosti koje nudi pomislila sam da bi to bilo dobro kako za mene lično tako i za medijsku kuću u kojoj radim. Na TV Mitrovica sam koordinator programa „Aktivno izvještavanje građana - ECR“ i smatram da je ovo jedno od najboljih iskustava koje sam imala tokom višegodišnjeg rada u medijima.

Pohađala sam mnoge obuke u okviru programa tokom ove dvije godine i mislim da mi je to bila najveća podrška. Mnogo sam naučila, a i dalje učim, uključujući i onlajn kurseve koje program nudi. Trudila sam se da ne propustim nijednu priliku ili aktivnost koja se nudi u sklopu programa jer smatram da je to veoma vrijedno za moj lični i profesionalni razvoj.

Takođe sam bila dio mentorskog programa. Nikada ranije nijesam čula za takvu mogućnost. Za mene je to bilo izuzetno iskustvo, na čemu sam jako zahvalna programu „Media for All“. Smatram da je to bilo zaista neophodno. Imala sam veliku korist od ovog programa.

Zahvaljujući brojnim obukama koje sam prošla, postala sam mnogo svjesnija rodnih pitanja, diskriminacije, dezinformacija, važnosti proizvodnje multimedijalnih sadržaja, važnosti istraživanja i provjere činjenica, inkluzivnosti u izvještavanju, etičkih pitanja, bezbjednosti novinara, i još mnogo toga.

Ja lično sam imala mnogo koristi jer su mi seotvorile nove mogućnosti, upoznala sam mnoge stručnjake i stručnjakinje, profesionalce i profesionalke iz različitih oblasti, sa ženama i djevojkama iz medija na Kosovu i u regionusmo imali sastanke, diskusije, razgovarali smo o mogućnostima umrežavanja, počela sam da se uključujem u regionalnu saradnju, prekogranične priče, a sve se to desilo zahvaljujući programu „Media for All“.

Sa aspekta medijske kuće, mislim da je najveći benefit obuka kadrova i tu smo podršku imali kroz program„Media for All“. Smatram da je to bila velika korist, jer što su novinari jednog medija profesionalniji, to je veći kvalitet novinarske produkcije, a samim tim i povjerenje javnosti u medije.

S druge strane, korišćenje ECR alata bilo je još jedna prednost u ovom programu, koju ranije nijesmo praktikovali. Ovo ne samo da je povećalo angažovanje građana na televiziji, već je i poboljšalo izvještavanje. Građani su počeli da dijele sa nama brige koje su imali u svojim sredinama, bilo da se radi o otpadu, životnoj sredini, ekonomiji i drugim problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu i za koje su tražili rješenja. ECR je građanima Mitrovice dao priliku da postanu dio izvještavanja.

Lično smatram da je, pored obuke, najzahvalniji aspekt ovog programa bilo mentorstvo. Veoma sam srećna što sam imala ovu priliku.

Podijelite sadržaj