Program „Media for All“ bio  je prava „akademija“ za Amfora Media. Tokom ovog programa, naš tim je razvio nove pristupe i unaprijedio profesionalno izvještavanje.

Takođe, naša publika se više angažovala, što nam je pomoglo u kvalitetnijem izvještavanju.

Mladi profesionalci se suočavaju sa brojnim izazovima u medijskom okruženju koje je sve osjetljivije na društvena i politička dešavanja. S druge strane, male medijske kuće u kojima rade mladi profesionalci imaju ograničene tehničke i finansijske mogućnosti. 

„Formula“ podrške koju je ponudio projekat „Media for All“ donijela je nešto što se može smatrati inicijativom koja je kao takva po prvi put pokrenuta u Albaniji.

Kombinacija teorije, podrške u vezi opreme i implementacije u praksi pokazala se efikasnom za Amfora Media. Unaprijedili smo naše standarde izvještavanja i učešće publike.

Po prvi put smo u našu medijsku kuću uveli dva veoma kreativna formata posvećena mladima. Video serijal „Kultura u jednom minutu“ bio je prava novina za onlajn medijske sadržaje u Albaniji. Za otprilike jedan minut prikazali smo vrlo zanimljive istorijske informacije u kombinaciji sa izvještavanjem i interaktivnom grafikom.

Serija podcasta „Glas kulture“ takođe je pomogla da se proširiAmforin fokus. Otišli ​​smo dalje od kulturne baštine i arheologije; izvještavali smo o društvenim temama, digitalnim pravima i pravima žena. Takođe smo predstavili važne istorijske ličnosti i događaje važne za kolektivno pamćenje. Osnažili smo glas mladih ljudi i umjetnika.

Alat za aktivno izvještavanje građana (ECR) bio je efikasan oblik angažovanja publike.Ranije je Amfora kreiralarazne oblike angažovanja publike, ali nijedan nije bio uspješan. ECR alat je za nas bio prava revolucija. Stotine građana dostavilo je kvalitetne izvještaje koji su obogatili naše tekstove prethodno neobjavljenim informacijama, fotografijama i dokumentima.

Obuka koju smo prošli u sklopu projekta unaprijedila je naše novinarsko izvještavanje, u kombinaciji sa tehnikama pisanja, video i audio snimanja.

Takođe smo se više fokusirali na pojave vezane za dezinformacije, misinformacije i lažne vijesti. Nakon mentorstva, unaprijedili smo naše profesionalne politike i izradili dva interna vodiča: „Vodič za bezbjednost na radnom mjestu“ i „Vodič za izvještavanje o rodnim pitanjima“.

Podrška u vezi opreme bila nam je neprocjenjiva; naše istraživačko izvještavanje je sada mnogo bezbjednije. Koristimo uređaje za daljinsko snimanje i komunikaciju, što povećava bezbjednost naših reportera i reporterki prilikom istraživanja uništavanja arheoloških ruševina.

Podijelite sadržaj