Novinari i novinarke koji rade u lokalnim informativnim redakcijama pokrivaju širok raspon različitih priča i naviknuti su da pišu o različitim temama. Međutim, kad je izbila pandemija virusne infekcije Covid-19, mediji ne samo da su morali upravljati povećanom potražnjom za vijestima uz ograničene resurse, već i filtrirati veliku količinu "lažnih" vijesti o virusu.

Suočen s izazovom tačnog izvještavanja o virusnoj infekciji COVID-19, tim programa Media for All odgovorio je na vanrednu situaciju tako što je razvio prilagođenu obuku i mentorski program za odabrane lokalne medije na Zapadnom Balkanu.

Međunarodna reporterka za oblasti zdravlja i nauke, Keri Šeridan, održala je seriju radionica za uključene medije. Rekla je: "Od početka 2020. informativni mediji širom svijeta našli su se u situaciji da izvještavaju o koronavirusu, a veliki broj njih nije imao novinare i novinarke specijalizovane za oblast nauke i zdravstva. 

"Naš cilj u okviru programa Media for All je da podijelimo najbolje prakse za novinare i novinarke, pokažemo izvještačima kako da pronađu tačan izvorni materijal i damo im savjete o tome kako da pronađu i intervjuišu odgovarajuće eksperte kako bi ovu promenljivu situaciju stavili u kontekst.

Šesnaest lokalnih medija iz regije čija su sjedišta van glavnog grada, a koji bi ostvarili najveće koristi od mentorstva i obuke o tome kako se producira relevantan i činjenično zasnovan sadržaj o pandemiji, učestvovalo je u Programu. U partnerstvu s Albany Associates, održali smo radionice na temu borbe protiv lažnih vijesti putem verifikacije sadržaja. Na tri sesije imali smo veliku posjećenost novinara iz cijele regije koji su rekli da im je obuka bila od pomoći, posebno kad je riječ o uočavanju lažnih videozapisa i fotografija i provjeri činjenica.

Borba protiv lažnih vijesti i dezinformacija

Svakom mediju dodijeljen je mentor/ica koji su ih savjetovali o načinima razvoja ideja za priču u vezi s krizom prouzrokovanom pandemijom virusne infekcije COVID-19, u oblastima zdravstva, obrazovanja, životne sredine, ekonomije, sporta, nasilja u porodici, politike i općih ljudskih interesovanja.

Žaneta Skerlev, mentorica, prokomentarisala je: “Pomogla sam reporterima da vijesti stave u kontekst i učine ih relevantnijim za svoje publike. Predstavljali smo ljudske priče o tome kako je virusna infekcija COVID-19 uticala na ljude - od dana u životu jedne medicinske sestre, do toga kako je vlasnik radnje zamalo izgubio svoju radnju i kako su se roditelji djece s invaliditetom nosili s ograničenjima." 

Mentori/ice su radili sa svim vrstama medija - online, TV, radio i digitalnim medijima. Svoj pristup prilagodili su potrebama svakog pojedinačnog medija. Ključni izazov ogledao se u činjenici da većina medija posluje s malim brojem zaposlenih, dok je virusna infekcija COVID-19 sama po sebi uticala i na mentore/ice i na polaznike obuke. 

"U dva medija sarađivao sam sa iskusnim novinarima, tako da im nije bila potrebna velika praktična podrška, dok sam u trećem mediju bio mentor mladim ljudima. Međutim, jedan od najvažnijih rezultata je taj što smo razgovarali o različitim pristupima izvještavanju. Također sam pomogao timovima da unaprijede svoje menadžerske i organizacijske vještine kako bi djelotvornije upravljali svojim vremenom u cilju izrade boljeg proizvoda. Uz moje savjete i praktične vještine koje su stekli, jedan od urednika rekao je da je uočio povećanje čitanosti njihovih priča o virusnoj infekciji COVID-19", rekao je Saša Leković koji je realizovao obuku za tri medija.

 

 

 

Podijelite sadržaj