Žaneta Skerlev je kolumnistkinja, koja piše nedeljne kolumne za dnevne novine i veb-sajtove u Makedoniji, prati rad medija na Balkanu i bivša je direktorka BBC World Service u Makedoniji.

Žaneta Skerlev piše: „Prolazim kroz bilješke koje sam vodila prije, tokom i poslije svakog sastanka i ćaskam sa mladim ženama kojima sam bila mentorka. Tu ima nekih teza „za uraditi“, spiskova punih ideja, težnji, pa čak i nekih čudnih napomena. Vidim da smo počele oprezno pristupajući jedne drugima, pri čemu ni same nismo bile sigurne da će iz svega ovoga nešto ispasti. Sastanci putem Zoom-a mogu biti tako bezlični, slanje mejlova takođe – dobro, možda se i vidite, ali ne možete da čitate misli jedne drugima.

Ipak, onda shvatite da niste sami. Da ste dio grupe zajedno s drugim ženama u medijima, i da im vjerovatno iste stvari prolaze kroz glavu, te da se isto dešava i njima samima. imate veliku podršku projekta, za sve vas, prisutnu u svakom trenu. I onda stvari krenu svojim tokom. Zaista budete iznenađeni koliko brzo. Nakon drugog susreta sve se osjećamo mnogo bolje. Moje koleginice čija sam mentorka i ja sama. To se vidi.

Počinjemo da razgovaramo, dijelimo viđenja, postavljamo ciljeve. Postajemo ambiciozne. Otkrivam da je Albina zapravo odlična novinarka i da možemo da pričamo o tome kako da njenu emisiju o politici učinimo još upečatljivijom. Ona mi šalje sve svoje programe. Ona sa mnom priča na engleskom, a ja pokušavam bosanski. A, Elda, mlada studentkinja magistarskih studija u Italiji, sasvim je sama i ne može da se druži ni sa kim zbog strogih mjera protiv kovida – pričali smo šta bi htjela da bude, dok sjedi napolju u hladnom hodniku da ne bi smetala cimerki u stanu. Ona tek treba da donese odluke o svojoj budućnosti – da li će biti novinarka, PR konsultantkinja, ali je srećna mlada žena koja će svoj potencijal ostvariti u domovini, jer je veoma pametna.

Bože, kako smo odjednom ambiciozne i opuštene. I kako je to sve normalno.

Šta smo postigle? Upoznale smo jedna drugu i sve ostale. Sada smo dio grupe i zbog toga se osjećamo jačim i sigurnijim u sebe. Mi smo više od para koji počiva na mentorskom odnosu. Pratimo i pazimo jedne na druge. Znamo da ćemo uvijek biti tu jedne za druge. Zvuči pomalo patetično? Nije me briga. Jer je istina. U ovom vremenu rata i nevolja i svih ostalih vrsta teškoća, žene u medijima su naš svjetionik nade da zajedno, podržavajući jedne druge, možemo ostvariti svoje ciljeve.

A to je, drage moje dame (i gospodo), neprocjenjivo!"

Podijelite sadržaj