Mentorstvo je djelotvoran metod profesionalnog razvoja. Podstiče rast i motivaciju, unapređuje produktivnost i angažovanje, olakšava veze između učesnica, jača identitet žena u zajednici i njihov kolektivni identitet, pomaže da se proširi mreža profesionalnih kontakata, kreira mogućnosti za saradnju i razmjenu ideja i doprinosi jačanju samopouzdanja.

Realizovali smo dvomjesečni mentorski pilot program u periodu od februara do aprila 2021. godine sa ciljem osnaživanja žena u medijima. U ovom programu učestvovalo je petnaest korisnica mentorske podrške i šest iskusnih mentorki iz šest zemalja Zapadnog Balkana. Korisnice mentorske podrške uparene su sa iskusnom mentorkom u oblasti medija. Mentorke su im davale savjete o raznim vrstama izazova, ali su isto tako dijelile svoje znanje, iskustvo i mreže kako bi podržale svoje polaznice. Ovo je bila prilika za učenje, postavljanje pitanja i doživljavanje različitih stanovišta.

Korisnice mentorske podrške su se dva puta nedjeljno sastajale sa svojim mentorkama i radile na ostvarivanju ciljeva ličnog i profesionalnog razvoja. Korisnice mentorske podrške su takođe učestvovale na radionicama i u konsultacijama u cilju razmjene iskustava, osvrta na mentorski proces i međusobnog umrežavanja.

Upoznajte mentorke

Sarađivali smo sa novinarkama iz cijelog regiona sa iskustvom rada u različitim medijima i uparili ih sa polaznicama mentorske obuke iz različitih zemalja. Po završetku programa, zamolili smo mentorke da se osvrnu na svoja iskustva. Sve mentorke su prihvatile učešće jer su željele da pomognu mlađoj generaciji, ali su uvidjele da su i mnogo naučile od svojih polaznica.

Valbona Sulçe

Valbona Sulçe je samostalna novinarka, medijska istraživačica i trenerka iz Tirane, Albanija. Karijeru je započela kao politički izvještač i voditeljka. Dosta piše i predaje na temu izveštavanja o različitostima. 

Elira Çanga

Elira Çanga je iskusna albanska novinarka, ekspertkinja za medije i trenerka. Trenutno vodi projekat Media in Focus koji Evropska unija finansira u Albaniji i radi na jačanju medija u službi javnosti i obogaćivanju nastavnog plana i programa za školu novinarstva. 

Marina Riđić

Marina Riđić je TV voditeljka, novinarka i ekspertkinja za komunkaciju. Njen rad, trenutno na Aljazeera Balkans, obuhvata preko 3000 TV emisija, intervjua, prenosa uživo i dokumentarnih filmova, sa fokusom na politiku. 

Dušanka Duška Pejović

Dušanka Duška Pejović je novinarka preko 20 godina i trenutno radi kao urednica- novinarka na Radio- televiziji Crna Gora. Dugo godina radila je za međunarodne organizacije kao ekspertkinja, konsultantkinja, istraživačica, trenerka i analitičarka u oblasti medija i komunikacija, rodne ravnopravnosti i participativnog pristupa.

Žaneta Skerlev

Žaneta Skerlev je kolumnistkinja, koja piše nedeljne kolumne za dnevne novine i veb-sajtove u Makedoniji, prati rad medija na Balkanu i bivša je direktorka BBC World Service u Makedoniji.

Maša Mileusnić

Maša je provela skoro 30 godina na televiziji kao izvještač, voditeljka vesti, urednica, korespondetkinja i konsultantkinja za medije. Iako više nije aktivna u oblasti novinarstva, kao predvodnica tima Mreže novinarki protiv nasilja nad ženama, sarađuje sa medijima u okviru konkretnih programa i pomaže novinarima i novinarkama koji izvještavaju o nasilju nad ženama i djevojčicama. 

Šta su naše mentorke i polaznice obuke rekle o programu

Korisnica mentorske podrške - Željka Zvicer (MNE)

'Valbonino iskustvo i znanje su mi bile od velike pomoći u rješavanju svakodnevnih izazova i pisanju članaka koje sam morala da napišem. Davala mi je dosta praktičnih savjeta, vodila kako da pristupim temi i kako da radim intervju sa žrtvama nasilja u porodici. Pisala sam svoje priče koje su mi donijele moj prvi pravi ugovor! Pružila mi je podršku i kada sam izvještavala o izborima u mom gradu- to mi je bio prvi put i njeni savjeti su mi bili od velike pomoći! 

Pored Valbone, virtuelno sam se upoznala sa nekim nevjerovatnim ženama i bila sam dio Nejrine (još jedna korisnica mentorske podrške) priče. Ovaj program mi je dao sve što mi je bilo potrebno - podršku, prijatelje i ostvarene ciljeve. Došao je kad mi je najviše bio potreban - na samom početku moje karijere. Svako bi trebalo da doživi ovakvo iskustvo. Mentorstvo je uvek potrebno!'

Mentorka - Valbona Sulçe (ALB) 

'Ovo je baš bilo lijepo iskustvo, jer se Željka potrudila da ovaj odnos funcioniše. Koristila je svaku priliku da pita, promisli, postavi pitanja i pretvori ih u akciju. Uspjela je da pronađe vremena za naše sastanke iako je veoma zauzeta svojim poslom i to mi je ukazalo na posvećenost sa njene strane da ovaj program bude realizovan na najbolji mogući način. Otkrila sam da se mladi novinari i novinarke na Balkanu suočavaju sa istim izazovima, ali takođe imaju i iste ambicije da uspiju i učine novinarstvo ponovo važnim. Uspjela je da ostvari oba cilja u relativno kratkom vremenskom roku, što dosta govori o Željkinom temperamentu da neumorno radi na ostvarenju svojih ciljeva. Dogovorile smo se da ostanemo u kontaktu i sarađujemo na zajedničkim projektima do kojih može doći u budućnosti.'

Korisnica mentorske podrške - Teodora Noveska (MKD)

'Stekla sam samopouzdanje i postala sam motivisanija za rad. Duška mi je, kao moja mentorka, otvorila potpuno nove horizonte. Nisam imala nikakva očekivanja na početku, ovo je bio prvi program ove vrste u kom sam učestvovala i moram da kažem- bilo je to sjajno iskustvo! Veoma sam zahvalna na sjajnom uparivanju mene i moje mentorke. I naravno, jako su mi se dopale sesije na kojima bismo se svi okupili da razgovaramo.'

Mentorka - Dušanka Pejović (MNE)

'Naš odnos bio je pun povjerenja. Često je bilo trenutaka kada smo se smijale, radovale i razgovarale, kada hijerarhija nije postojala ili neko ko zna manje.  Zajedno smo analizirale stvari, učile na praktičnim primjerima i često razgovarale o stavovima i vrijednostima u životu i radu. Mogla sam da osjetim Teodorino uzbuđenje kada smo razmjenjivale stručno znanje koje je mogla da primijeni u različitim vidovima novinarstva, komunikaciji sa političarima ili u podizanju svijesti o marginalizovanim grupama. Bilo je veoma inspirativno što je među nama postojala razlika u godinama, ali su nam sistemi vrijednosti skoro identični.'