Važno obavještenje

Molimo Vas da obratite pažnju da postoje vebsajtovi koji se predstavljaju kao British Council mjesta registracije IELTS testa. Oni nisu povezani sa nama i nismo odgovorni za sadržaj na tim sajtovima.

Prije nego što unesete bilo kakve lične podatke, obavezno provjerite da li koristite naš sistem sigurne onlajn registracije i provjerite da li je "British Council" pravilno napisano.

1. PROČITAJTE INFORMACIJE ZA KANDIDATE

Preuzmite sa interneta i pročitajte Informacije za kandidate, dokument koji sadrži važne podatke o formatu testa, tipovima pitanja i rezultatima testa. Važno je napomenuti da IELTS test nije preporučljiv za kandidate mlađe od 16 godina.

2. IZABERITE VERZIJU TESTA KOJA VAM ODGOVARA

Postoje dvije verzije IELTS testa:

IELTS Academic

IELTS General Training

Pročitajte naš vodič koji će vam pomoći da izaberete odgovarajuću verziju. 

3. PRONAĐITE DATUM ZA TESTIRANJE

Datumi, cijena i mjesto održavanja ispita

Prijavu za IELTS test je potrebno izvršiti pet nedelja pred željeni datum polaganja. Poslije ovog roka je prijava moguća samo ukoliko ostane slobodnih mesta. Možete koristiti naš Online sistem za registraciju registracioni sistem da pronađete datume testiranja i informaciju o tome koliko još slobodnih mjesta ima.

Važno je napomenuti da će vaš pismeni dio testa – slušanje, čitanje i pisanje biti istog dana. Termin vašeg usmenog dijela može biti istog dana, ili u periodu od sedam dana prije do sedam dana posle pismenog dijela ispita. Ukoliko termin vašeg usmenog dijela nije istog dana kada i pismeni, blagovremeno ćete dobiti sve potrebne informacije.

4. PRIJAVITE SE ONline

Koristite naš Online sistem za registraciju da rezervišete svoje mjesto za polaganje ispita.

Važno je da učitate svoj identifikacioni dokument u petom koraku i da odaberete jednu od ponuđenih opcija plaćanja u koraku 6 svoje prijave. Ukoliko nemate državljanstvo Republike Crne Gore, neophodno je da priložite pasoš. 

5. PRIPREMITE I POŠALJITE NAM SVOJU DOKUMENTACIJU

Molimo vas da se postarate da skenirate i pošaljete sljedeća dokumenta prilikom prijave:

  • Fotokopija vašeg indentifikacionog dokumenta (vaš pasoš ili lična karta)

6. IZABERITE NAČIN PLAĆANJA

Cijena ispita je 185 eura. Na raspolaganju imate tri načina da izvršite uplatu:

Online putem kartice (u opticaju su VISA i MasterCard)

Preko bankovnog računa (direktnim transferom sredstava sa računa na račun).

Lično u British Council-u, u Crnoj Gori Ulcinjska 8, Gorica C u Podgorici. Ukoliko izaberete ovaj način plaćanja, plaćanje se vrši u gotovini, u eurima (radno vrijeme kancelarije je od ponedeljka do četvrtka od 10.00 do 12.00 i svaka posjeta se mora unaprijed zakazati).

Molimo vas da kontaktirate British Council kancelariju u Podgorici za više informacija.

7.  KOMPLETIRAJTE SVOJU PRIJAVU

Uplatu je potrebno izvršiti u roku od pet radnih dana nakon datuma prijave preko interneta. Ukoliko uplata ne bude realizovana, vaša prijava će biti poništena.

Kopije Izvještaja o rezultatima testa

Ako želite da Izvještaj o vašim rezultatima pošaljemo univerzitetima ili drugim obrazovnim ustanovama, sve relevantne adrese morate unijeti u za to predviđena polja obrasca za prijavu preko interneta. Za svakog kandidata moguće je izdati najviše pet ovakvih primjeraka Izvještaja.

8. NAKON ŠTO SE PRIJAVITE

Nakon što se prijavite, dobijate automatsku email poruku sa šiframa za pristup besplatnom kursu za pripremu testa preko iInterneta: Road to IELTS

Sedam do deset dana prije datuma održavanja testiranja elektronskom poštom vam šaljemo informacije o vremenu početka testiranja i o adresi mjesta na kom se testiranje održava.

Kontaktirajte nas ukoliko vam budu potrebne dodatne informacije.

SPECIJALNI USLOVI ZA POLAGANJE

IELTS je osmišljen tako da bude dostupan svima. Vaše poznavanje engleskog jezika biće objektivno ocijenjeno, bez obzira na to da li imate neki invaliditet.

Trudimo se da izađemo u susret kandidatima sa posebnim potrebama. Da bi posebni uslovi obezbijedili, potrebno je da nam dostavite ljekarsko uvjerenje izdato u periodu od dvije godine prije same prijave testa.

Ukoliko se radi o vizuelnom oštećenju, možemo vam omogućiti uvećane tekstove i tekstove pisane Brajevom azbukom ili asistenta koji će upisivati vaše odgovore na mašini za kucanje Brajevom azbukom.

Ukoliko imate oštećenje sluha, možemo vam obezbijediti posebnu opremu za pojačavanje zvuka ili verziju testa koja omogućava čitanje sa usana.

Ukoliko imate teškoće pri učenju, na primer disleksiju, možemo vam obezbijediti instrument za procesuiranje riječi, softver koji se aktivira glasom ili dodatno vrijeme za test čitanja i pisanja.

Kakve god da su vaše potrebe, molimo vas da nas kontaktirate što prije kako bismo mogli porazgovarati o njima. Vaš zahtjev mora pratiti medicinska dokumentacija, ne starija od dvije godine, sa dijagnozom upisanom na engleskom ili latinskom jeziku. Potrebno nam je do tri mjeseca da obezbijedimo specijalne uslove polaganja.

Molimo vas da nas kontaktirate tri mjeseca prije datuma vašeg testiranja kako bismo bili u mogućnosti da vam izađemo u susret i obezbijedimo odgovarajuće uslove za polaganje.

REFUNDACIJE

Ukoliko želite da zahtijevate povraćaj novca molimo vas da pročitate našu politiku o povraćaju novca prije nego što podnesete zahtjev.

Za otkazivanje testa do pet nedjelja prije datuma polaganja, vraća se pun iznos.

Posle ovog roka, ili ako se ne pojavite na testu, potrebno je da priložite odgovarajuću medicinsku dokumentaciju najkasnije pet radnih dana nakon datuma polaganja testa zajedno sa formularom za refundaciju ili odlaganje ispita, i biće vam vraćeno 75 odsto uplaćene svote. Medicinska dokumentacija mora imati dijagnozu napisanu na engleskom ili latinskom jeziku.

PROMJENA TERMINA

Zahtjeve za izmjenu termina moguće je uvažiti do pet nedjelja prije datuma polaganja. Izmjena termina je moguća i tokom pet nedjelja prije datuma polaganja zbog zdravstvenih razloga. Potrebno je priložiti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju najkasnije do pet radnih dana nakon datuma polaganja testa zajedno sa formularom za refundaciju ili odlaganje ispita i plaća se taksa za promenu termina od 25 eura, u protivnom se tretira kao otkazivanje testa i ne vrši se povraćaj novca. Formular za refundaciju ili odlaganje ispita.