Nove internet stranice, video zapisi i usluge povećavaju brojnost publike medijskih kuća

Program „Media for All“ podržava nezavisne medije širom Zapadnog Balkana da razviju svoje poslovne modele kako bi postali finansijski otporniji i proizveli širok spektar raznovrsnih sadržaja i ojačali povezanost sa svojom lokalnom zajednicom.

Mentori i treneri našeg partnera, Fondacije Thomson, u proteklih šest mjeseci su intenzivno radili sa 55 medijskih kuća kako bi im pomogli u realizaciji poslovnih ideja.

Medijske kuće već u prvoj polovini projekta bilježe povećano angažovanje publike i pozitivne reakcije na nove video zapise, podcaste i usluge koje pružaju. U nastavku ističemo različite aktivnosti, proizvode i usluge koje kreiraju naši korisnici granta širom regiona.

Sa sajtovima namijenjenim zapošljavanju, poboljšanim internet stranicama i emisijama koje se emituju na nacionalnom nivou, naši dobitnici granta „Media for All“  izvještavaju o povećanom angažovanju publike i većoj svijesti o pričama o kojima pišu kako lokalno tako i na nacionalnom nivou

Projekat „Media for All“ finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi British Council u partnerstvu sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), Fondacijom Thomson i INTRAC-om (Međunarodnom nevladinom organizacijom „Centar za trening i istraživanje“).

Albanija

Slavimo albansku kulturu kroz podcaste i video zapise

Onlajn medij Amfora.al proizvodi seriju kratkih video zapisa pod nazivom Culture in One minute („Kultura u jednom minutu“) o drevnoj istoriji i kulturnom nasljeđu regije Drač. U okviru svog „Media for All“ granta, planira da proizvede dvadeset epizoda.

Prve tri epizode su bile toliko popularne da je tim Amfora.al pozvan da govori o projektu u nekoliko emisija na nacionalnoj televiziji.

Osim video zapisa, tim proizvodi podcaste, Voice of Culture („Glas kulture“), u kojima stručnjaci govore o različitim kulturnim temama i osmišljeni su na način da podstaknu diskusiju među publikom.

Bosna i Hercegovina

Nova internet stranica Radio Osvita značajno povećala broj slušalaca  

Više ljudi pristupa vijestima putem društvenih mreža ili mobilnog uređaja, tako da je važno da mediji imaju modernu, lako dostupnu internet stranicu. U okviru programa „Media for All“, petnaest medija je bilo u mogućnosti da ažurira ili zamijeni svoje postojeće internet stranice kreiranjem modernih sajtova koji su laki za navigaciju.

Tim Radija Osvit je već zabilježio porast slušanosti, a otkako je pokrenuta nova internet stranica, broj posjeta i pratilaca konstantno raste. Ovaj medij to vidi kao prvi korak u postizanju svog krajnjeg cilja, a to je generisanje prihoda od sadržaja koji proizvodi.

Kosovo

RTV Puls – Eto nas kod vas

Kroz projekat „Media for All“, lokalna stanica RTV Puls proizvela je pet televizijskih emisija iz pet kosovskih opština. Ovdje možete pogledati emisiju „Eto nas kod vas“, koja istražuje istoriju, kulturu i nasljeđe različitih područja. Međutim, ono što ove programe čini drugačijim je to što ih je ova mala stanica emitovala uživo koristeći sopstveno reportažno vozilo.

Proizvodnja programa na daljinu RTV Pulsa omogućena je uz podršku projekta „Medija for All“. Medijsko kombi-vozilo RTV Puls-a je opremljeno potrebnom opremom i antenama koje su omogućile snimanje i emitovanje programa sa terena. Na ovaj način se ovaj lokalni medij bukvalno približio zajednicama čije priče prati TV program „Eto nas kod vas“. Te zajednice su istovremeno i ciljna publika ovog medija.

Program „Eto nas kod vas“ izvještava o različitim lokalnim zajednicama, njihovoj istoriji i aktuelnim dešavanjima. Takođe prati priče o lokalnim biznisima, kao što su poljoprivreda, lokalni turizam, trgovina, putem kojih doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju i promociji istih zajednica izvan njihovog neposrednog regiona.

Kroz ove programe RTV Puls takođe podiže svijest o lokalnim pitanjima, funkcionisanju lokalne samouprave i izazovima sa kojima se zajednice svakodnevno suočavaju. Razgovarajući sa opštinskim vlastima i uključujući ih u ove programe, RTV Puls podiže svijest opštinskih vlasti i o pitanjima i problemima sa kojima se suočavaju njihovi građani.

Možete pročitati cijelu priču o tome kako je ova mala stanica u porodičnom vlasništvu razvila svoj posao izvještavajući o lokalnim pričama a sada pokriva velike događaje širom regiona koristeći posebno prilagođena reportažna vozila. Kako je Nenad Milenković, mladi vlasnik i direktor RTV Pulsa, koji je preuzeo posao od nedavno preminulog oca, razvio ovaj inovativni pristup, saznajte u ovom članku objavljenom u Journalift –u.

 

 

Crna Gora

Boka News: Lokalna rješenja za lokalne probleme grade povjerenje i povećavaju publiku

Boka News iz Tivta je jedan od najaktivnijih i najuspješnijih medija koji koristi alat za aktivno angažovanje građana (ECR), onlajn platformu koja povezuje građane i medijske kuće u cilju razmjene ideja, informacija i podataka o lokalnim temama.

Vođen i pod mentorstvom Balkanske istraživačke mreže (BIRN), i korišćenjem ECR alata, medij Boka News je uspio da napravi osam zanimljivih članaka sa rješenjima za lokalne probleme koji potiču direktno od njihove lokalne publike. Prilikom istraživanja određene teme, Boka News bi objavljivao upitnik ili tražio od publike da odgovori. U prosjeku, svaki put je učestvovalo 200 građana koji su pružili svoje uvide i korisne informacije.

Teme koje su obrađivane bile su od značaja za lokalnu zajednicu, kao što su devastacija arhitektonskog i kulturnog nasljeđa, zaštita životne sredine, pravni problemi oko vlasništva nad priobalnim dobrom (plaže i pristaništa), te kreiranje strategije za razvoj kruzing turizma i restitucija zemljišta Aerodroma Tivat.

Kao rezultat ove aktivnosti, broj korisnika internet stranice je porastao sa 66.049 u novembru 2020. godine na 95.058 korisnika u avgustu 2021. godine. Očigledan je bio trend rasta na društvenim mrežama, kao i sticanje više od 2.500 novih pratilaca na Fejsbuku.

Sjeverna Makedonija

KumanovoNews: Od lokalnog do regionalnog medija

KumanovoNews je mali onlajn portal vijesti koji postaje regionalni medij uz podršku projekta „Media for All“. Oni sada koriste tehnike multimedijalnog novinarstva: kao što su tekst, slike, zvuk, video klipovi i grafika kako bi priče prezentovali na zanimljiv način. Osim na svojoj internet stranici, priče sada dijele i na društvenim mrežama. Povećali su dnevnu čitanost za 25% u odnosu na period prije intervencije.

Od marta 2021. sarađuju sa mentorima iz Fondacije Thomson, nezavisne dobrotvorne organizacije koja obučava novinare širom svijeta kako bi razvili svoje poslovne ideje. KumanovoNews sada ima novu internet stranicu i opremu, zaposlio se novo osoblje i ima mrežu dopisnika širom regiona. Mentori su im takođe pomogli da kreiraju sadržaj i marketinšku strategiju kako bi proširili svoju pokrivenost i doprli do nove publike.

Ovaj medij sada proizvodi multimedijalni sadržaj o značajnim temama i događajima iz sjeveroistočnog regiona Sjeverne Makedonije. Od marta 2021, KumanovoNews je proizveo oko 1.000 kratkih vijesti, 1.060 fotografija, šest multimedijalnih video priča i ilustrovao šest priča sa infografikama i grafikama. Neke od ovih priča su takođe bile preuzete od strane nacionalnih medija.

Srbija

Tri medijske kuće objavljuju najnovije mogućnosti za zapošljavanje na svojim internet stranicama

Osim što mogu pratiti najnovije vesti, publika tri onlajn medija na Zapadnom Balkanu takođe može da pretražuje i oglase za posao.

Dva onlajn portala iz Srbije, Ozon press iz Čačka i Pressek iz Kragujevca, i Nezavisen Vesnik iz makedonske prijestonice Skoplja, uvode posebne veb sajtove posvećene tržištu rada. Pored pružanja usluga svojim čitaocima, mediji mogu da ostvare prihod od poslodavaca koji oglašavaju slobodna radna mjesta. Medij Pressek je već zabilježio oko 20.000 posjeta mjesečno od strane osoba koje traže posao.

Sajtovi za zapošljavanje su još uvijek u pilot fazi, ali početni rezultati su ohrabrujući i mediji će nastaviti da rade sa svojim biznis mentorima kako bi se dalje razvijali i promovisali ovu uslugu svojim čitaocima i potencijalnim oglašivačima.

 

Podijelite sadržaj