Call 1 - Media for Change, image

S ciljem da podrži kvalitetnu, angažovanu i inovativnu produkciju sadržaja, lokalnu i regionalnu saradnju, profesionalni razvoj, stažiranje, umrežavanje, mobilnost i validaciju poslovnih ideja, projekat Western Balkans Media for Change predstavlja prilike za dodjelu grantova pojedincima, medijskim kućama, udruženjima i organizacijama sa Zapadnog Balkana.

Projekat Western Balkans Media for Change finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi British Council u saradnji s Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), Thomson Foundation i INTRAC (The International NGO Training and Research Centre).

Grantovi koji će biti podržani kroz ovaj poziv moraju spadati u neko/a od šest (6) prioritetnih područja:

 1. Validacija poslovne ideje
 2. Produkcija sadržaja kroz učenje, mobilnost ili saradnju
 3. Jačanje javnih servisa u pogledu sadržaja i dosega do publike
 4. Razvoj i angažman publike
 5. Podrška umrežavanju
 6. Promovisanje kvalitetnog, profesionalnog i etičkog novinarstva

Aktivnosti treba da se realizuju na Zapadnom Balkanu: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Trajanje projekata može biti od jednog (1) mjeseca do najviše šest (6) mjeseci.

Ko se može prijaviti

 • Organizacije – mediji, tradicionalni i onlajn mediji, grupe/timovi novinara/ki sa statusom pravnog lica (npr. udruženja, formalno uspostavljene mreže, itd.) i nevladine medijske organizacije iz zemalja Zapadnog Balkana.
 • Pojedinci – medijski profesionalci/ke, mladi novinari/ke, studenti/kinje i kreatori/ke medijskih sadržaja
 • Inicijative – mreže, grupe, tekuće ili planirane inicijative čiji su ciljevi jačanje uloge žena i mladih u medijskom sektoru, promocija kvalitetnog novinarstva, regionalne inicijative itd.

Kako bi se upoznali s detaljnim informacijama, kriterijumima i smjernicama, Western Balkans Media for Change poziva sve zainteresovane da preuzmu dokumente koji su priloženi uz ovu objavu. Molimo vas da pratite uputstva u svakom dokumentu o tome kako da podnesete svoju prijavu (ili prijave).

 • Ovaj poziv otvoren je do 1. avgusta 2024. godine u 24.00. Podnosilac prijave može podnijeti prijavu(ili prijave) tokom cjelokupnog trajanja ovog Poziva.

* Sve aktivnosti koje se budu finansirale u okviru ovog poziva moraju se okončati do 28. februara 2025. godine.

 • Podnosilac prijave može podnijeti više od jedne prijave u okviru ovog programa dodjele grantova, jer će poziv biti stalno otvoren. Međutim, podnosiocima prijava kojima bude dodijeljeno više od jednog granta nije dozvoljeno da istovremeno realizuju više projekata koji se finansiraju u okviru ovog programa dodjele grantova; dozvoljeno je da podnosilac prijave u datom trenutku realizuje samo jedan aktivan ugovor o grantu. Stoga, svi podnosioci prijave treba da uzmu u obzir predloženi vremenski okvir prilikom prijavljivanja za grantove.
 • Prijave moraju biti popunjene na engleskom jeziku.
Podijelite sadržaj