U 2018-oj godini sarađivali smo sa izvrsnom autorkom i novinarkom Majom Đuretić-Mrdak, kako bi predstavili širokoj publici šta je to slično a šta različito u obrazovnim sistemima Crne Gore i Velike Britanije. Serijal "Nove tehnologije u obrazovanju", rađen je u sklopu istoimene regionalne konferencije koja se održala u Beogradu i bila je najveća konferencija ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi.

U Velikoj Britaniji posjetili smo više osnovnih škola u Londonu i Kembridžu, zašli smo u one privatne i državne, i uspjeli smo da saznamo šta je to što motiviše đake i nastavnike da se kvalitet nastave podigne na viši nivo. Upoznali smo se sa mikro:bit-om, malom spravom koja je u tom trenutku tek ulazila u crnogorske učionice, a u Velikoj Britaniji je već pravila velike pomake. Uskoro će svaka škola u Crnoj Gori imati set ovih urjeđaja kroz naš projekat "Škole za 21. vijek", a u tom trenutku mogli smo da vidimo njegove prve primjene u pilot fazi projekta.

Serijal je imao tri emisije i bio je prikazivan na RTCG-u, a sada želimo da se podsjetimo svih lepih primjera na koje smo naišli u obe zemlje. 

PRVA EPIZODA

Posjetili smo Bett Show, najveći sajam novih tehnologija u obrazovanju na svijetu, i pričali smo sa predstavnicima najuticajnijih IT kompanija u pokušaju da saznamo koje to vještine djeca treba da steknu danas da bi im bile korisne u budućnosti. Zato kada govorimo o poslovima budućnosti, govorimo o školstvu u kojem su potrebne reforme a djeci digitalne vještine.  

DRUGA EPIZODA

Kako se informaciono-komunikacione tehnologije upotrebljavaju u privatnoj školi "Sent Džons" u Kembridžu, a kako u državnim školama "Elm Park" iz Londona i "Ardli Grin" iz Istočnog Londona? Šta svi oni rade isto a šta različito? I da li možemo dio onoga što oni rade da upotrebimo i u Crnoj Gori?

TREĆA EPIZODA

U 2017-oj godini započeli smo sa implementacijom pilot faze projekta "Škole za 21. vijek". U trećoj epizodi serijala zavirićemo u škole koje su počele da koriste ovaj mali ali moćni uređaj. Saznaćemo i šta se još koristi od tehničkih i tehnoloških dostignuća za približavanje nastavnog procesa djeci, ali i da je mašta djece presudna a ne koliko urjeđaja škola ima.

Podijelite sadržaj