Peacekeeping English language Training (PELT) je projekat British Council-a koji je specijalno osmišljen za potrebe Ministarstva odbrane Crne Gore. Cilj projekta je da razvije održiv sistem i strukturu nastave engleskog jezika u Ministarstvu odbrane Crne Gore do 2017. godine i jačanje internih kapaciteta za kontinuiranu obuku iz engleskog jezika. Engleski jezik je jedan od osnovnih preduslova za ostvarivanje  interoperabilnosti i budućeg članstva u NATO koje je definisano kao jedan od prioriteta spoljne politike Crne Gore. Stoga ovaj projekat ima važnu ulogu u pružanju neophodne podrške crnogorskom Ministarstvu odbrane u postizanju ovih preduslova. 

PELT projekat sadrži sljedeće aktivnosti koje imaju za cilj jačanje unutrašnjih kadrovskih kapaciteta i izgradnju održivog sistema obuke iz engleskog do 2017. godine.

 

Program obuke nastavnika

Povećanje kapaciteta nastave kod instruktora engleskog jezika Ministarstva odbrane kroz intenzivni program obuka i širenje tima visoko kvalifikovanih nastavnika engleskog jezika.

Intenzivni kursevi engleskog jezika

Intenzivni kursevi u trajanju od 240 sati ili 12 sedmica koristeći interaktivno-komunikativni pristup i moderne tehnologije učenja.

Kratki specijalistički kursevi

Pored opšteg engleskog jezika, projekat obezbjeđuje seriju specijalističkih kurseva iz profesionalnih vještina kao što su: pisanje izvještaja i formalna korespondencija, prezentovanje, vođenje sastanaka, pregovaranje, javno izlaganje, brifovanje i radio komunikacija, i to sve na engleskom jeziku.

Individualna nastava

Visoki državni i vojni službenici pohađaju individualnu nastavu prilagođenu njihovim specificčnim potrebama. 

IT učionice i samostalno učenje engleskog jezika

IT učionice u šest crnogorskih gradova biće opremljene internetom, softverima za učenje, online kursevima, knjigama, audio i video materijalom za učenje kao dopuna intezivnim kursevima i kao stimulacija za samostalno učenje engleskog jezika.

Obezbjeđenje kvaliteta

Da bi se obezbijedio konzistentan kvalitet nastave širom Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, projekat će razviti sveobuhvatnu bazu zaposlenih sa podacima o prethodnim obukama i prioritetima za dalje usavršavanje baziranim na istraživanju potreba svakog pojedinačnog radnog mjesta. Svi zaposleni biće testirani online testom Aptis, koji je razvio Brtianski savjet, kako bi se utvrdio sadašnji nivo poznavanja engleskog.     

Podijelite sadržaj