Jasno nam je da su vam rezultati važni i da vam je važno da ih što prije dobijete. Ipak, podjednako je važno da taj rezultat objektivno odražava vaš učinak na testu. 

Rezultate svog IELTS-testa možete da saznate 13 kalendarskih dana nakon održavanja testiranja.

REZULTATI  IELTS TESTA DOSTUPNI  SU PREKO INTERNETA I ŠALJU SE POŠTOM

Informacije o rezultatima dostupne su na internetu 13 dana nakon održavanja pismenog ispita.

Izvještaj o rezultatima testa (Test Report Form) biće vam poslat poštom 13 dana nakon održavanja pismenog ispita. 

Taj Izvještaj možete i lično preuzeti u našoj kancelariji, ali vam informacije o rezultatima ne možemo dati telefonom, e-mailom niti ih poslati faksom.

IZVJEŠTAJ O REZULTATIMA – TEST REPORT FORM (TRF)

Kandidati dobijaju jedan primjerak Izvještaja o rezultatima. Nažalost, ukoliko taj primjerak izgubite, ne možemo vam izdati kopiju.

IZVJEŠTAJ O REZULTATIMA KOJI ŠALJEMO USTANOVAMA

Dodatne originalne primjerke (najviše pet takvih primjeraka) možemo poslati relevantnim ustanovama (npr. univerzitetima, imigracionim službama itd.). Ukoliko to želite, prilikom prijavljivanja morate navesti sve relevantne adrese. 

Besplatno možemo poslati do pet primjeraka vašeg Izvještaja o rezultatima na adrese priznatih organizacija. Imajte u vidu da ukoliko želite da se primjerak vašeg Izvještaja o rezultatima pošalje organizaciji nakon datuma polaganja, moraćete da popunite ovaj formular i platite iznos od 10 eura (obična pošta) ili 25 eura (DHL). 

Institucije imaju mogućnost da ostvare uvid u rezultate kandidata i kroz Službu za verifikaciju Izveštaja o rezultatima: IELTS Test Report Form (TRF) Verification Service. Za to im je potreban broj vašeg Izvještaja o rezultatima (TRF) koji se nalazi u donjem desnom uglu tog Izvještaja (TRF).

Period važenja Izvještaja o rezultatima (Test Report Form)

Institucije ne prihvataju Izvještaje o rezultatima (Test Report Form) starije od dvije godine. Nakon tog perioda moraćete da im podnesete dokaz da ste znanje engleskog jezika ili održali na istom nivou ili poboljšali u odnosu na period kad ste polagali test.

UPOZNAJTE SE S NAČINOM BODOVANJA IELTS- A

IELTS ocjenjuje sve nivoe znanja engleskog jezika: na ovom testu nema prolaznih i neprolaznih ocjena. Za svaku od četiri jezičke vještine – Slušanje, Čitanje, Pisanje i Govor – dobijate ocjenu na skali od jedan do devet.

Pogledajte kako da tumačite svoje rezultate na IELTS-testu i sistem ocjenjivanja na devet nivoa.  

Pogledajte kako se rezultati IELTS-testa porede sa Zajedničkim evropskim referentnim okvirom za jezike (ZEROJ). 

KAKO SE ŽALITI NA REZULTAT

Greške u ocjenjivanju nisu uobičajene. Međutim, ukoliko vjerujete da je do greške ipak došlo, možete našoj Službi za provjeru rezultata poslati Zahtjev za ponovno ocjenjivanje testa. Rok za podnošenje zahtjeva je šest nedjelja od dana testiranja, tako što ćete predati svoj Izvještaj o rezultatima, popuniti formular Enquiry on Results Form i poslati na našu email adresu. Moguće je zatražiti i ponovno ocjenjivanje samo pojedinih dijelova testa. 

Provjera rezultata posebno se naplaćuje (80EUR), ali ta suma će vam u potpunosti biti refundirana ukoliko se ukupni rezultat promijeni nakon ponovnog ocjenjivanja. Proces provjere rezultata traje od jedne do tri nedjelja. Kontaktirajte nas ukoliko želite više informacija o ovom procesu.

MOGU LI PONOVO IZAĆI NA TESTIRANJE?

Na testiranje možete izaći koliko god puta želite. Međutim, imajte na umu da je za značajnu promjenu rezultata testa neophodno da engleski jezik bolje naučite. Istraživanja koja sprovodi IELTS ukazuju da su šanse za promjenu rezultata male ukoliko se u međuvremenu ne posvetite učenju engleskog jezika.

Podijelite sadržaj