Date
utorak 04. maj 2021. do petak 28. maj 2021.

Umjetnički filmski program EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI na Zapadnom Balkanu ostvaren kroz saradnju šest kustosa ovog regiona, predstavljen je kroz program izložbi, projekcija i javnih događaja. Kuratorka izložbe u Crnoj Gori, naslovljene: BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA. je Natalija Vujošević.

BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA

Interdisciplinarni program i izložba BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA događa se na trideset godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Tokom ovih trideset godina bili smo suočeni sa invazijom divljeg neoliberalizma, čije se posljedice reflektuju kroz urbani i prirodni pejzaž. Dok se ideje o zajedništvu urušavaju zajedno sa zapuštenim remek-djelima socijalističke arhitekture, prirodne ljepote Crne Gore svode se na potrošnu robu za privlačenje kapitala investitora.

Kako u ovakvim okolnostima zamišljati budućnost društva?

BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA okuplja umjetnike koji, kroz različite pristupe, od poetskog do političkog, naučno istraživačkog do spekulativnih praksi, koristeći se jezikom arhiva i jezikom pejzaža, posmatraju i bilježe procese iz okruženja koje klizi u distopiju.

Potreba za ponovnim promišljanjem zajednice i ujedinjenom akcijom za pronalaženje ekologija budućnosti, goruće su teme kojima se bavi i program BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA.

Izložba će biti otvorena 4. maja i trajaće do 28. maja, u prostorijama Fondacije „Petrović Njegoš“ na Kruševcu. Publika će biti u prilici da vidi radove sljedećih umjetnika: Adrijana Gvozdenović, Louis Henderson, Lenka Đorojević & Matej Stupica, Ivan Marković, Uriel Orlow, Irena Lagator Pejović, Charlotte Prodger, Ben Rivers, Ivan Salatić i Jelena Tomašević

Forum za prostornu akciju, koji će se svakog četvrtka realizovati online, putem Zoom platforme, koncipira KANA (Ko Ako Ne Arhitekta), a ugostiće Biljanu Gligorić, Cvijetu Biščević, Balšu Lubardu, Ljubu Slavkovića, Aleksandra Perovića, Ben Cook-a, Louis Henderson-a i druge.

TU SMO: Pokretne slike

TU SMO: Pokretne slike umjetnika British Council-a i LUX-a je serija filmskih programa kompilacija i instalacija pet umjetnika i kustosa Tendai John Mutambu-a za British Council i LUX, međunarodnu umjetničku agenciju koja podržava i promoviše rad umjetnika u polju pokretnih slika.

Svaki program je kuriran oko tema nacionalnog identiteta, marginalnosti, intimnosti, budućnosti i arhive. TU SMO ispituje način na koji ove teme utiču na izuzetne nove i priznate savremene umjetnike koji su rođeni ili žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i način na koji oni istražuju te teme kroz biografiju, dokumentarac, poeziju i fikciju.

Partner projekta je Filmski centar Crne Gore a realizuje se u saradnji sa Fondacijom Petrović i Institutom za savremenu umjetnost. Kuratorka izložbe i programa je Natalija Vujošević.

 

Podijelite sadržaj