PlayUK podržava nove kreativce iz svih zemalja Zapadnog Balkana koji žele da unaprijede karijeru u industriji video igara. Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo pokretanje potpuno novog mentorskog programa koji će se održati 2021. godine u okviru PlayUK 20/21. 

Program počinje u januaru 2021. godine: 10 kreativaca na početku karijere u video igrama ima šansu da tokom 3 mjeseca rade sa posebno odabranim mentorima, ekspertima iz ove industrije iz cijele Velike Britanije. Svi učesnici programa imaće po 8 sati individualnih mentorskih sesija tokom kojih će im eksperti pomoći da ustanove svoje ciljeve, ambicije, razvojne potrebe, kao i da istraže načine da sve to i ostvare.

Program sadrži i razigrani onlajn događaj koji će učesnicima biti prilika da svoj rad prikažu publici iz cijelog svijeta. Pored kandidata iz zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija), za učešće u ovom programu mogu se prijaviti i kandidati iz regiona šire Evrope (Armenija, Azerbejdžan, Gruzija, Izrael, Kazahstan, Rusija, Turska, Ukrajina, Uzbekistan) među kojima će biti odabrana maksimalno tri učesnika.

KONKURS JE SAD OTVOREN

Prijave mogu da pošalju svi uključeni u izradu video igara, bez obzira na discipline u kojima su angažovani; discipline uključuju i dizajn, programiranje, dizajn narativa, produkciju i art, pisanje scenarija i razvoj zajednice. Prednost imaju kreativci koji s video igrama tek počinju ili su u ranoj fazi karijere, te oni koji traže podršku u identifikaciji novih ciljeva i radu na njihovom ostvarenju. Imajte u vidu da je takođe neophodno da posjedujete odgovarajući nivo engleskog, jer će radni jezik ovog programa biti engleski.

MENTORI PROGRAMA

Grupa odabranih mentora donosi u ovaj program širok spektar stručnosti i specijalnosti, uključujući dizajn narativa, produkciju, dizajn igara, poslovni razvoj, kustostvo i programiranje. Njihovo zajedničko iskustvo obuhvata mnoštvo video igara (za mobilne uređaje, računare i konzole) priznatih od strane kritičara, brojne nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), saradnju s vodećim svjetskim institucijama kulture, te vodeće uloge u velikim kompanijama za proizvodnju video igara.

Ed Fear
Glavni kreativac (Mediatonic Games)

Jennifer Schneidereit
Kreatorka igara i suosnivačica (Nyamyam Games)

Jodie Azhar
Izvršna direktorica i direktorica video igara (Teazelcat Games), tehnička umjetnička direktorica(Silver Rain Games

Katherine Bidwell
Suosnivačica idirektorica razvoja (State of Play)

Moo Yu
Suosnivač i programer (Foam Sword

Olivia Wood
Dizajnerka narativa i urednica video igara (Failbetter Games)

Ricky Haggett
Suosnivač i dizajner video igara (Hollow Ponds

Tom Vian
Suosnivač, programer i dizajner (SFB Games

KAKO SE PRIJAVITI

Krajnji rok za prijavu je četvrtak, 10. decembra do 17:00 sati po srednjoevropskom vremenu. Obrazac za prijavu možete pronaći ovdje. Ukoliko niste u mogućnosti da popunite tekstualni obrazac, možete poslati audio ili video prijavu na jovana.bjelakovic@britishcouncil.org. U slučaju bilo kakvih komplikacija u procesu prijave, kontaktirajte jovana.bjelakovic@britishcouncil.org.

KLJUČNI DATUMI PROGRAMA

Konkurs se otvara 25. novembra a zatvara 10. decembra u 17:00 sati po srednjoevropskom vremenu. Nadamo se da ćemo o rezultatima konkursa sve prijavljene obavijestiti do 21. decembra. Mentorski program počinje u četvrtak, 14. januara. Nakon toga će se jednočasovne mentorske sesije održavati jednom sedmično, sve do 18. marta. U četvrtak 25. marta održaće se virtuelna demonstracija radova učesnika programa.

U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi sa mentorskim programom ili postupkom prijave, kontaktirajte: jovana.bjelakovic@britishcouncil.org.

Podijelite sadržaj