Izložba Burrneshat slavi rad kosovskih i britanskih umjetnica. Djela britanskih umjetnica Madame Yevonde, Clare Strand, Abigail lane, Rachel Whiteread, Camilla Løw, Anthea Hamilton, Laura Aldridge, Helen Chadwick, Tracy Emin, Sarah Lucas, Gillian Wearing, Elisabeth Price, Celia Hempton, Lubaina Himid su izložena zajedno sa radovima kosovskih umjetnica Zake Prelvukaj, Alije Vokshi, Alketa Xhafa Mripa, Arbana Hajredinaj, Rudina Xhaferi, Flaka Haliti i HAVE IT umjetničkim kolektivom. 

Naslov izložbe je ironičan komentar prema diskriminaciji žena, koje su u stvarnosti jaki motori koji pokreću naša društva.

Burrneshat (Burrë = muškarac), doslovni prijevod bi bio "zaklete djevice", koji se odnosi na grupu žena u planinama Albanije koje su odlučile da žive život muškarca. Međutim, ova riječ ima drugo značenje na Kosovu. Riječ se više ili manje koristi kao kompliment za ženu koja pokazuje odlučnost, pouzdanost i snagu, osobine ličnosti koje se navodno pripisuju muškarcima. Ove žene ne prolivaju suze.

Žene umjetnice na Kosovu su bile i još uvijek su u određenoj mjeri tipični primjeri rodne diskriminacije. U prošlosti, žene su također izostavljene iz kulturnih ustanova i morale su se boriti za svoje mjesto u umjetničkim školama, muzejima i galerijama, kao i sticati zapažene rezultate. Prva žena na Kosovu je diplomirala u umjetničkoj školi još 70-ih godina, u vrijeme kada je kreativnost žena i dalje bila ograničena na vez i pletenje. Sada su žene zastupljene u svijetu umjetnosti kao nastavnice umjetnosti, umjetnice i zaposlene u umjetničkim institucijama. Dakle, u poređenju sa zemljama u regionu, situacija je manje-više ista: žene umjetnice konačno su primijećene u izrazito odgođenom, ali čvrstom ritmu. Ipak, što se više istražuje ovaj društveni fenomen, postavlja se sve više pitanja. Pitanje koje se ne može izbjeći je: Zašto postoji toliko odstupanja između broja studentkinja umjetnosti i broja aktivnih umjetnica koje su diplomirale? Brojevi drastično opadaju, jer se žene umjetnice nalaze na drugim poslovima i posvećuju porodici. Da li je biti žena umjetnica previše zahtjevno? 

Vječni rat između forme i funkcije rezultirao je nevjerovatnim idejama o važnosti obje strane razgovora. Žene su bile i još uvijek su u određenoj mjeri povezane s oblikom i ljepotom, za razliku od muškaraca koji su čista personifikacija funkcije i intelekta. U postavci koja je slična bitci, ova izložba ima za cilj da pokaže ovaj pomak između uloga kada žena nije samo forma i muškarac nije samo funkcija.

Clare Strand, Spice Girl - Sporty Spice 1998 © Clare Strand, Picture credit © Courtesy of British Council
Alije Vokshi, Ina, 1972
Podijelite sadržaj