ZAŠTO NEMA VELIKIH MUŠKIH UMJETNIKA? je bila prva u nizu izložbi u regionu u okviru projekta „Percepcije“. Postavka predstavlja spoj djela britanskih umjetnica iz bogate kolekcije British Council-a i radova crnogorskih umjetnica.

Pitanje Zašto nije bilo velikih umjetnica? koje je 1971. godine postavila Linda Nohlin (Linda Nochlin), otvorilo je niz problemskih preispitivanja kanona istorije umjetnosti koji su zanemarivali, marginalizovali i ignorisali ženske glasove i pozicije unutar kompleksnog svijeta umjetnosti i njegove prošlosti.

Iako postavljeno prije gotovo pola vijeka, ovo pitanje i dalje predstavlja aktuelnu temu ne samo umjetničkih, već i širih društvenih konstalacija – uprkos velikim pomacima na planu ženske emancipacije i borbe za ravnopravnost tokom proteklih stotinu godina, u našoj se savremenosti i dalje snažno reprodukuju modeli patrijarhalnih društveno-političkih odnosa koji žene smještaju u nejednaki položaj u različitim poljima, od ekonomskog do obrazovnog i kulturnog, tako da teme o tzv. „ženskim pitanjima“ predstavljaju vitalne preokupacije i savremenih umjetničkih i izložbenih praksi.

Imajući ovo u vidu, ne iznenađuje da je prva izložba koja se u okviru projekta Percepcije otvarila bila naslovljena pitanjem: Zašto nema velikih muških umjetnika?, upućujući na neophodnost ponovnog razmatranja jedne od ključnih provokacija za razumijevanje umjetnosti, a preko nje i sveobuhvatnijih odnosa na kojima se razvijaju, kako naša istorija, tako i naša sadašnjica. Spisak imena umjetnica čija djela će biti prikazana na izložbi možete pronaći ovdje.

Teme ovih ambicioznih i inovativnih izložbi osmislili su zajedno kustosi pet muzeja u kojima će biti prikazani ovi radovi. Kustoskinja Natalija Vujošević na Cetinju je predstavila na jedinstven način kako tretira temu rodne zastupljenosti u kolekcijama.

Sarah Lucas, Self Portrait with Fried Eggs, 1996from Self-Portraits 1990-1998 1999 © Sarah Lucas, courtesy Sadie Coles HQ, London 
Laura Aldridge, Mean (mean), Courtesy of Koppe Astner and the artist
Podijelite sadržaj