Platforma "Mix the City – the Balkans" je nastala kao rezultat partnerstva British Council-a i EXIT Festivala koji su pozvali britanskog muzičara Ghostpoeta i 12 lokalnih izvođača iz cijelog Balkana da bi kreirali jedinstveno muzičko iskustvo koje priča neočekivanu priču o našem regionu, podstiče razgovor među ljudima i jača prijateljske odnose među njima. 

Tokom ove dvije sedmice shvatio sam da, bez obzira na jezičku barijeru i činjenicu da nikada ranije nisam upoznao ove muzičare, svi mislimo na isti način, da želimo da stvaramo dobru muziku i budemo kreativni, tako da je ovo od početka bilo jedno nevjerovatno iskustvo.

- Ghostpoet

Kroz platformu "Mix the City – the Balkans" publika iz cijelog svijeta je u mogućnosti da veoma lako istraži i iskusi slike i zvuke Balkana. Miksovanjem snimljenih audio semplova u izvođenju 12 umjetnika koji se fizički možda nikada nisu sreli, svaki korisnik se oslanja na svoju kreativnost da bi približio i povezao osam izabranih balkanskih gradova. Krajnji rezultat svake interakcije sa "Mix the City" platformom je jedinstveni video klip koji spaja audio miks koji je generisao sam korisnik sa video snimcima izvođača i autentičnih predjela snimljenih širom Balkana.

Tokom par nedelja u martu i aprilu, Ghostpoet je bio u potrazi za afirmisanim izvođačima i neotkrivenim talentima koji su kroz svoju muziku pokazali kako vide Balkan, njegove gradove, ljude i kulturu. To je bilo uzbudljivo putovanje kroz Banja Luku, Beograd, Budvu, Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Skoplje i Tiranu. Tokom turneje, Ghostpoet je snimio semplove sa 12 lokalnih izvođača i zabilježio video materijal koji otkriva talente, bogatstvo i različitost regiona. Same lokacije za snimanje će pomoći svim korisnicima "Mix the City" platforme da otkriju neka od neotkrivenih blaga koja Balkan čine posebnim.

U okviru platforme predstaviće se 12 muzičara: Saša Kukolj iz benda Shizomantra (Banja Luka), Hornsman Coyote (Beograd), hor Harmonija i Verica Čuljković (Budva), Slobodan Trkulja (Novi Sad), Liburn Jupoli i Florin Fanaj (Priština), Jusuf Brkić (Sarajevo), bend Ljubojna i Blagojče Penov iz benda String Forces (Skoplje) i Fatos Qerimaj i Bledi Boraku (Tirana).

Nakon velikog uspjeha projekta "Mix the City" u Tel Avivu i Istanbulu, "Mix the City – the Balkans" nastaje u produkciji British Council-a i EXIT Festivala. Projekat se realizuje u saradnji sa britanskim kreativnim agencijama Flying Object i Roll Studio.

KLAPA HARMONIJA | BUDVA
VERICA ČULJKOVIĆ | BUDVA
HORNSMAN COYOTE | BEOGRAD
Podijelite sadržaj