Cultural Heritage Exchange programme

British Council, University College London (UCL) i Heritage Without Borders su organizovali Program razmjene u oblasti kulturnog nasleđa za muzejske stručnjake iz jugoistočne Evrope.

Program je namijenjen kustosima i muzejskim stručnjacima srednje generacije sa najmanje tri godine radnog iskustva koji teže da postanu lideri u svom sektoru, razviju nova partnerstva sa sredinom/zajednicom u kojoj rade i prošire auditorijum za svoje institucije.

Kao delegat iz Crne Gore, na otvorenom konkursu izabrana je Ana Ivanović, kustos Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju. Ana se pridružila grupi muzejskih stručnjaka iz drugih zemalja u ovom programu razmjene.

Za mene, uključivanje zajednica znači izgradnja dugoročnih veza sa grupama iz zajednica, što će rezultirati boljim životom.

ANA IVANOVIĆ, kustos Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju

Program je započet u aprilu 2014. godine sa sedam odabranih učesnika iz šest zemalja Zapadnog Balkana koji su završili kratki kurs u muzejima u Velikoj Britaniji. Program je omogućen uz pomoć donacije Headley Trusta i podržan je od strane British Council i University College London (UCL).

Program je istraživao šire uloge koje muzeji mogu igrati u savremenom društvu, kroz uspostavljanje i definisanje identiteta, adresiranje savremenih pitanja i angažovanje mladih ljudi i zajednica. Nakon pohađanja programa učesnici su posvećeni preduzimanju aktivnosti koje će pomoći u razvijanju vještina angažiranja zajednice i širenju znanja kolegama iz sektora.

Nakon uspješnog završetka projekta, napravili smo infografiju koja sumira projekat kroz vremenski okvir, informacije o učesnicima, njihove misli o projektu, kao i dalji planovi za njihove zajednice i institucije. Učesnici su se pridružili muzejskim profesionalcima iz drugih zemalja u programu razmjene.

Eksterni linkovi

Podijelite sadržaj