"Henri Mur se vraća kući", nova izložba grafika Henrija Mura, jednog od najpoznatijih britanskih umjetnika 20. vijeka, otvorena je u sjedištu British Council-a u Londonu 1. decembra 2015.

Ova izložba se nadovezuje na dvogodišnju turneju druge izložbe "Henri Mur – grafičar" koja je posjetila i Crnu Goru, a bila je izložena u crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju  od 17. juna do 25. jula 2013. godine. 

Tokom posjete Crnoj Gori i šest drugih zemalja, izložbu "Henri Mur – grafičar" je vidjelo preko 80.000 ljudi koji su čuli priče lokalnih umjetnika, kustosa, posjetilaca i osoblja muzeja na koje je u poslednjih sedam decenija uticao rad Henrija Mura. "Henri Mur se vraća kući" istražuje veoma jak međunarodni uticaj ovog umjetnika, kao i glavne teme koje prikazuju njegove grafike i skulpture.

Kulturni događaj godine

Kako je Cetinje bilo zapostavljeno nakon Drugog svjetskog rata i formiranja Jugoslavije, Cetinje je sada ponovo postalo kulturna prijestonica zemlje ulaganjem u kreativne industrije. Istorijske građevine iz 19. vijeka koje se nalaze u centru Cetinja, gdje su nekada bile evropske diplomatske misije, su sada pretvorene u  kulturne i umjetničke institucije, kao što su galerije, muzeji, pozorišta i umjetničke škole.

Izložba “Henri Mur – grafičar” je bila prva velika internacionalna izložba u savremenoj crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” u 2013. godini. Izložbu je posjetio svaki četvrti građanin Cetinja, pa je izložba u dnevnim novinama “Vijesti” (18. jun 2013) i i od umjetnika različitih generacija proglašena kao “kulturni događaj godine”.

Narodni muzej i British Council su nakon toga radili na dugoročnijim planovima kako bi uključili zajednicu i privukli novu, mlađu publiku koja će posjećivati muzej.

 

"To je bila prva izložba tog tipa koja je ikada postavljena u Narodnom muzeju. Ona nam je pomogla da poboljšamo standarde i  izgradimo međunarodnu saradnju. Zbog jedinstvenog sadržaja, obrazovnog programa, ova izložba je za mnoge od nas bila iskustvo koja se pruža jednom u životu."

- Ana Ivanovic, kustos, Narodni muzej Crne Gore

Podijelite sadržaj