PlayUK 20/21 je razigrani i inspirativni digitalni program koji okuplja kreativce koji rade u industriji video igara širom Ujedinjenog Kraljevstva i Zapadnog Balkana.

Ovog puta predstavljamo nove potpuno digitalizovane PlayUK serije i prvi u nizu tek osnovanih salona koji će se svake druge sedmice održavati sa relevantnim ekspertima. Saznajte više na linku ispod i pridružite nam se:

PlayUK 20/21 Saloni

Nakon niza uzbudljivih programa koji uključuju ne samo događaje koji su se u posljednje tri godine uživo odigravali u većim gradovima zemalja Zapadnog Balkana, nego i uspješne onlajn sesije održane između marta i avgusta 2020. godine, British Council sa zadovoljstvom objavljuje da je za početak spremna i sljedeća sezona PlayUK!

Kroz ostvarivanje veza između britanskih i praktičara raznih digitalnih i umjetničkih disciplina iz zemalja Zapadnog Balkana, PlayUK istražuje teme kao što su kodiranje, hardver, igre i performansi, teorije igara, virtuelna stvarnost, vještačka inteligencija, proširena stvarnost, animacija, imerzivni mediji, kreativno računarstvo, narativni dizajn i ostali digitalni postupci u umjetnosti, time stvarajući jedinstvene veze između kreativnog i tehnološkog sektora.  

Ove sezone sarađujemo sa Marie Foulston, višestruko nagrađivanom kreativnom producentkinjom revolucionarnih izložbi, video-igara, instalacija i digitalnih projekata. Oduševljeni smo što je Marie uspjela da osmisli program podjednako interesantan i inspirativan za profesionalce i za digitalne entuzijaste. Marie je 2019. godine proglašena za jednu od 100 najuticajnijih žena britanske industrije video-igara. Radila je i kao kustoskinja video-igara za čuveni V&A/Victoria i Albert, vodeći svjetski muzej primijenjene umjetnosti i dizajna, a u svom portfoliju se može pohvaliti i godinama saradnje sa vodećim studijima za video-igre kakvi su Nintendo i Naughty Dog. Njen skorašnji kustoski rad na digitalnoj izložbi Videogames: Design/Play/Disrupt dospio je na brojne naslovnice.

Uz stručni doprinos Marie i dodir njene osobene inovativnosti, predstojeće izdanje PlayUK predstavlja raznolik program koji koristi sve prednosti onlajn medija. Nastavljamo sa dvosedmičnim onlajn radionicama profesionalnog razvoja, koje smo od milja nazvali „saloni“ – po ugledu na nekadašnje intelektualne i umjetničke kružoke. Ove godine uvodimo i posebno osmišljen mentorski program koji za učesnike/učesnice iz zemalja Zapadnog Balkana predstavlja jedinstvenu priliku da svoje timove i već započete projekte razvijaju u saradnji sa nekim od najboljih britanskih stručnjaka za video-igre. PlayUK će u proljeće 2021. godine kulminirati specijalnom onlajn izložbom na kojoj će biti predstavljeni rezultati ovog mentorskog programa, ali će sadržaj izložbe obogatiti i video-igre za široki spektar ljubitelja video-igara i digitalne umjetnosti.

Nadamo se da će naš dinamični program i ovog puta podstaknuti razmjenu ideja i praksi između Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana, a zajednici za razvoj video-igara u ovom regionu pružiti uzbudljive mogućnosti učenja, mentorstva i umrežavanja, te podstaknuti saradnju između umjetnika i profesionalaca IT sektora. Najzad, nadamo se da će PlayUK, kao i uvijek dosad, i publikama pružiti nova zanimljiva iskustva.

Podijelite sadržaj