©

Jane and Louise Wilson. Monument (Apollo Pavilion, Peterlee), 2003, still. Courtesy the artist and 303 Gallery

Kustosi! Priredite izložbu s nama!

Pozivamo kustose iz zemalja Zapadnog Balkana da odgovore na teme koje vizuelni umjetnici u Velikoj Britaniji istražuju u programu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI. U saradnji sa British Council-om i LUX-om, predstavićete djela savremenih umjetnika iz zemalja Zapadnog Balkana čiji su radovi u skladu sa temama iz EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI koja bi se izložila zajedno sa djelima umjetnika iz Velike Britanije. Napravićete i koncept aktivnosti kojim biste privukli publiku, kako novu tako i onu koja već poznaje djela savremenih umjetnika, i pokrenuli dijalog na temu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI koja najviše odgovara lokalnim okolnostima.

Ovo je prilika za profesionalni razvoj i razmjenu znanja i praksi kustosa koji će urediti koncept EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI i prateći program uključivanja publike na Zapadnom Balkanu. Kustose čiji predlozi budu bili odabrani očekuje jednosedmična studijska posjeta LUX-u, te brojni susreti s britanskim umjetnicima i organizacijama, a tokom i nakon posjete će imati priliku da usavrše svoje kustoske koncepte za predstavljanje EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI u zemljama Zapadnog Balkana.

O EKOLOGIJAMA BUDUĆNOSTI

EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI je dio serije TU SMO, serije od pet umjetničkih filmskih programa iz Kolekcije British Council-a i LUX-a, koja ispituje kako teme kao što su pripovijedanje, marginalnost, nasljeđe, rodni identitet, urbanizacija i održivost utiču na izvanredne umjetnike u nastajanju i na etablirane umjetnike koji žive u Velikoj Britaniji, te kako ih oni istražuju kroz biografiju, dokumentarni film, poeziju i prozu.

Kombinacijom dokumentarnog, (naučno) fantastičnog i pjesničkog manira, djela EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI spajaju prodorne poglede na okolinu, ekologije i kosmologije, klimatske promjene, antropocen, kolonizaciju, urbane budućnosti i održivost, te na dugu istoriju umijeća ekstrakcije i eksploatacije.

Maksimalno kustoski: kustoski rad s pokretnim slikama u djelima vizuelnih umjetnika 

U okviru ovog programa kustoske saradnje, uspješni kandidati odlaze na jednosedmično studijsko putovanje u Veliku Britaniju. LUX će kustosima omogućiti istraživanje kustoskih tretmana pokretnih slika u filmu i u djelima savremenih vizuelnih umjetnika. Koncepcija kustostva ovdje podrazumijeva tretman djela od nabavke, arhiviranja, očuvanja, restauracije i preoblikovanja, preko prikazivanja, programiranja, instalacije, distribucije, prevoda i interpretacije. U centru pažnje biće razrada kustoskih koncepata za EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI u zemljama Zapadnog Balkana, a tokom posjete kustosi će imati priliku i da vide djela britanskih umjetnika.

U središtu EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI je uređena kompilacija četiri djela čiji su autori Juriel Orlou, Luis Henderson, Šarlot Prodžer i Ben Rivers. U izložbu je moguće uključiti i dodatne radove umjetnika kao što su Lorens Lek i Džejn i Luis Vilson. Objašnjenja i tehnički detalji za postavku su u dokumentu Specifikacije projekta Future Ecologies koji se nalazi na dnu strane.

U ovom odjeljku je sve što treba da znate o ovom otvorenom pozivu:

Šta će događati tokom "Maksimalno kustoski: kustoski rad s pokretnim slikama u djelima vizuelnih umjetnika"?

Program će se sastojati od niza seminara, razgovora i projekcija s osobljem LUXa, kustosima, programerima i savremenim umjetnicima koji žive u Velikoj Britaniji. Uz to će biti organizovane i posjete Kolekciji British Council-a, ključnim institucijama i galerijama u Londonu, te jednodnevno istraživačko putovanje u Bristol gdje ćemo prisustvovati otvaranju izložbe u centru Spike Island.

Kustosi će čitave sedmice imati priliku za umrežavanje s profesionalcima iz ovog sektora. Svoje kolege kustose, vizuelne umjetnike i programere upoznaće na predavanju, kad se od svih uspješnih kandidata očekuje da kroz kratke prezentacije predstave sebe i svoj rad. Program će se takođe sastojati od niza razgovora sa nekim od umjetnika čiji se radovi nalaze u seriji TU SMO, kao i sa kustosima koji rade sa pokretnim slikama.

Program će voditi Bendžamin Kuk (osnivač i direktor LUX-a i LUX Scotland-a) koji se kao kustos, producent, arhivista, pisac i predavač već 22 godine profesionalno bavi vizualnim umjetnostima i nezavisnim filmskim sektorima u Velikoj Britaniji.

Šta tražimo ovim otvorenim pozivom?

Da (u saradnji sa British Council-om i LUX-om) odgovorite na teme koje vizuelni umjetnici u Velikoj Britaniji istražuju u programu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI. To ćete učiniti podnošenjem svog originalnog kustoskog predloga koji će uključiti niz djela čiji su autori vizuelni umjetnici iz zemalja Zapadnog Balkana, djela koja bi se izložila zajedno sa djelima umjetnika iz VB. Djela ne moraju nužno biti pokretne slike.

Uz to treba da osmislite i program aktivnosti kojim biste privukli publiku, kako novu tako i onu koja već poznaje djela savremenih vizuelnih umjetnika, i pokrenuli diskusije na teme koje najbolje odgovaraju lokalnim okolnostima a koje su u skladu sa temama EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI. Program uključivanja publike trebalo bi da bude u saradnji sa relevantnim akterima poput organizacija civilnog društva, aktivističkih grupa, umjetničkih kolektiva i naučnika koji su aktivni u tematskim područjima kako bi pokrenuli širi društveni dijalog u umjetničkim prostorima. Možete razmisliti i o programima profesionalnog razvoja, te predložiti takve programe namijenjene umjetnicima, kustosima, filmskim radnicima, programerima i studentima.

Šta vama nudi ova mogućnost?

  • Pristup kolekcijama British Council-a i LUXa koje sadrže najbolje filmove savremenih vizuelnih umjetnika koji žive u Velikoj Britaniji i upoznavanje s nekim od tih umjetnika;
  • Šansu da uredite izložbu u saradnji sa British Council-om i LUXom;
  • Jednosedmično studijsko putovanje u London, gdje će LUX biti domaćin grupi kustosa / saradnika iz regiona, a koje obuhvata radionice i obilaske relevantnih lokacija;
  • Saradnju sa partnerima u svojoj i ostalim zemljama Zapadnog Balkana;
  • Priliku da uz podršku stručnjaka na polju pokretnih slika, razmijenite sa kolegama znanja i iskustva iz zajedničke djelatnosti;
  • Šansu za stvaranje nove publike i posredničkih veza sa profesionalnim sektorom Velike Britanije i Zapadnog Balkana
  • Budžet za produkciju izložbe u iznosu do 7.000 GBP.

O našem Partneru

LUX  je međunarodna umjetnička agencija koja podržava i promoviše vizuelne umjetnike u eksperimentima, idejama i radovima sa pokretnim slikama. Agencija je 2002. godine osnovana kao neprofitna organizacija i nastavlja tradiciju koju su od 1960-ih njegovali naši prethodnici (The London Film-Makers’ Co-operative, London Video Arts i The Lux Centre). 

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se na: programmes@britishcouncil.rs. Radujemo se vašim predlozima!