U procesu pripreme izložbe Future Ecologies / Future in Debris, već uveliko unutar krize globalne pandemije izazvane Covid 19 virusa, okupili smo mali tim umjetnika, filmskih radnika, kustosa i teoretičara koji učestvuju na izložbi, kako bismo u zajedničkom razgovoru i saradnji kroz ekperiment kreirali sjedinjeni šum koji kombinuje video, zvuk i različite tekstove proizašle iz razgovora i razmjene ideja, bojazni i nadanja.

Kako u uslovima pandemije nije bilo moguće putovati i snimati nove materijale, kombinovali smo postojeću građu, arhivske zapise i tekst kako bi promišljali i imaginizirali moguće ishode problema otvorenih kroz zajednički rad na Future Ecologies projektu. Sav sadržaj stvoren je kroz online komunikacija i razmjena.

Realizaciju videa je pomogao Radio Crne Gore, a spikera koji su učestvovali su Tamara Leković i Vladimir Savićević. Slike sa izložbe možete naći ovdje.

Učesnici

Natalija Vujošević - umjetnica i kuratorka iz Crne Gore. U fokusu njenih istraživanja i praksi su prezentacije arhiva i ideja kroz konstrukte izložbi, promišljaljući modele komunikacije, angažmana i razumijevanja kroz nove interpretacije i proširene oblike. Kao kuratorka i saradnica angažovana je na brojnim istraživačkim projektima. Osnivačica je i direktorica nezavisne organizacije Institut za savremenu umjetnost u Crnoj Gori.

Ivan Marković - reditelj i snimatelj rođen u Beogradu. Njegov eksperimentalni dokumentarni film "Centar" premijerno je prikazan na festivalu Docilisboa 2018 i osvojio "Best Newcomer" nagradu na Dokufestu. Sa Linfeng Vuom ko-režirao kratki film "White Bird", koji je prikazan na Berlinalu 2016, i dugometražni "From tomorrow on, I will", koji je premijerno prikazan na Berlinalu 2019 i osvojio Glavnu nagradu na Jeonju Filmskom festivalu 2019. Kao direktor fotografije, radio na više igranih filmova uključujući i "Bio sam kod kuće, ali" rediteljke Angele Šanelek, koji je osvojio Srebrnog Medveda na Berlinalu 2019. Živi i radi između Beograda i Berlina.

Lenka Đorojević & Matej Stupica - umjetnički duo baziran u Ljubljani, zajedno djeluju od 2012 godine. Kroz saradnju razvijaju niz djela koja osciliraju između interaktivnih audio-vizualnih instalacija, scenografija i iskustvenih okruženja. Istražuju i kritički tumače ambivalentnost položaja (umjetničkog) subjekta u kontekstu masovnih medija, digitalno konstruirane stvarnosti i kasnokapitalističkih produkcijskih, reprezentativnih, ideoloških i simboličkih narativa i strategija.

Adrijana Gvozdenović - umjetnica koju interesuju motivacije i uslovi za umjetničko djelovanje. Njeni dugogodišnji projekti su kontekstualno definisani i podložni transformacijama a većinom se osvaruju kroz eksperimentalne publikacije i performanse u saradnji sa drugim umjetnicima i istraživačima iz oblasti. Od 2017-2020 bila je saradnica u Istraživačkom Centru a.pass (napredne studije performansa i scenografije) u Briselu. Tokom 2019. godine radila je istraživački umjetnički projekt Archiving Artistic Anxieties na Kraljevskoj Akademiji Lijepih umjetnosti u Anverpenu. Zahvaljući ovim kolektivnim i interdisciplinarnim okruženjema za umjetničko istraživanje, koji su rezultirali mnogim javnim predstavljanjima, njen fokus rada se pomjera sa umjetničkog objekta ili događaja na relacije koje se uspostavljaju kroz umjetničko promišljanje.

Sonja Dragović - istraživačica na doktorskim studijama Univerzitetskog instituta u Lisabonu i aktivistkinja angažovana u pružanju podrške lokalnim zajednicama u naporima da poboljšaju metode i procese upravljanja prostorom. Njena istraživačka interesovanja uključuju studije urbanog, kritičku geografiju, društvene pokrete i participativne prostorne prakse. Članica je nekoliko aktivističkih i istraživačkih kolektiva u Portugaliji i Crnoj Gori, koji su posvećeni proučavanju trenutnih pristupa politici i praksi urbanog razvoja.

Ivana Vujošević / graphics design - se bavi grafičkim dizajnom i ilustracijom. Osnovne studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na studijskom programu Grafički dizajn. Trenutno je studentkinja magistarskih studija na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn na Univerzitetu u Ljubljani, na smjeru Ilustracija. Na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju je angažovana kao saradnica u nastavi. Živi u Podgorici.

Vukša Vujošević - inženjer zvuka i muzičar iz Crne Gore.

 

Partner projekta je Filmski centar Crne Gore a realizuje se u saradnji sa Fondacijom Petrović i Institutom za savremenu umjetnost.

Eksterni linkovi

Podijelite sadržaj