EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI je regionalni projekat vizuelnih umjetnosti koji će se tokom 2021. godine odvijati u svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Početak programa i otvaranje izložbi biće najavljeni specijalnim događajima koje su kustosi osmislili za svaku zemlju posebno, a koji će se održavati online tokom prve dvije sedmice marta.

Pridružite nam se u istraživanju izuzetno aktuelnih tema poput: naracija kao instrument planiranja; goruća ekološka i politička pitanja izazvana ljudskim učinkom na prirodu; štetne prakse u sistemu krajolika rijeke Neretve i grada Mostara; ekperimenta sa videom i tekstom nastalog online saradnjom i promišljanjima tema EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI; potencijal umjetnosti, kulture, književnosti i filmova ne samo u smislu odražavanja postojećeg stanja svijeta, nego i u smislu proročanskog predviđanja naše kolektivne budućnosti; rastuća zabrinutost zbog zagađenja u regiji.

Naracija kao instrument planiranja | 3. mart 2021. godine, 18.00 CET

Koje to priče oblikuju naš svijet? Da li je pripovijedanje djelotvorno? Istorije i vizije budućnosti često se vežu uz snažno pripovijedanje priča, a budući da počinjemo shvatati važnost tih priča u oblikovanju našeg okruženja, možemo li njihove potke učiniti strateškim? Može li književnost postati instrument planiranja?

Saznajte nešto više o ovom online događaju i prijavite se ovdje.

Ekologija misli | 4. mart 2021. godine, 18.00 CET

Lansiranje sjevernomakedonske verzije projekta Ekologije budućnosti, koji su prvobitno osmislili British Council i LUX, organizuje Ana Frangovska, viši kustos Nacionalne galerije Sjeverne Makedonije, u obliku webinara pod nazivom Ekologija misli.

Webinar, koji će voditi umjetnici i kustosi lokalne likovne scene, tretira razne ekološke probleme. Ljudsko djelovanje u ogromnoj mjeri utiče na životnu sredinu i uzrokuje brze promjene životnih uslova: zagađenje zraka, zemljišta i mora, topljenje leda, požare, poplave, uništene ekosisteme, migracije, glad, pandemije. Kako se ovi uslovi odražavaju ili prevode na vizuelni jezik? I kako se ovaj jezik može iskoristiti kao snažan alat za podizanje svijesti?

Saznajte nešto više o ovom online događaju i prijavite se ovdje.

Moglo bi biti otrovno | 5. mart 2021. godine, 18.00 CET

Toksične zemlje, ‘moglo bi biti otrovno’, predstavit će izložbu i susrete među vrstama koji će se održavati na različitim lokacijama u Mostaru i na društvenim mrežama od marta do jula 2021. godine. Izložba Toksične zemlje želi započeti kritičke rasprave i analizirati ljudsko uništavanje u širem smislu, istražujući efekte antropocena (trenutne geološke epohe u kojoj ljudi imaju dominantan uticaj na životnu sredinu), vojnih sukoba i prostorne tragove istih, ekologije, kozmologije, klimatskih promjena, zapadnih kolonijalnih praksi, ekstraktivnih industrija i ugroženih urbanih budućnosti.

Saznajte nešto više o ovom online događaju i prijavite se ovdje.

Budućnost u ruševinama | 8. mart 2021. godine, 18:00 CET

U procesu pripreme izložbe Ekologije budućnosti / Budućnost u ruševinama, usred krize globalne pandemije izazvane virusom COVID-19, okupili smo mali tim umjetnika, filmaša, kustosa i teoretičara koji će u izložbi učestvovati da bi zajednički ostvarili protest koji kombinuje video, zvuk i tekstove koji proizlaze iz razgovora o idejama, strahovima i nadama. 

Pošto zbog pandemije nije bilo moguće putovati i snimati nove materijale, mi smo već postojeće materijale, arhivske zapise, zvuke i tekstove iskoristili da promislimo i zajednički zamislimo moguće ishode problema na koje ukazuje projekat Ekologije budućnosti. Čitav sadržaj je ostvaren internetskom komunikacijom i razmjenom. 

Saznajte nešto više o ovom online događaju i prijavite se ovdje.

Projekti i predskazanja | 9. mart 2021. godine, 18.00 CET

Projekti i predskazanja je serija od četiri epizode podkasta u kojima ćemo čuti šta o budućnosti – iznoseći primjere vlastitih umjetničkih praksi – kažu Stine Deja, Cecile B. Evans, Luca Lo Pinto i Jeanne Graff. Cilj je razumjeti kako različiti umjetnici i kustosi pristupaju mašti i stvaranju. Razgovori se vode na engleskom jeziku, a moderira ih Natalija Paunić. 

Saznajte nešto više o ovom online događaju i prijavite se ovdje.

Veliki smog 2020. | 10. mart 2021. godine, 18.00 CET

Naslov Veliki smog 2020. aludira na čuveni londonski smog 1952. godine, dovodeći tu epizodu u vezu s jednim od danas najvećih problema gradova Zapadnog Balkana. Priština, Skopje, Sarajevo i Beograd često su na listi 10 najzagađenijih svjetskih gradova – po kvaliteti vazduha ih se poredi s velikim azijskim industrijskim centrima poput Wuhana, Shenyanga i Mumbaija – koje na listi najzagađenijih ponekad čak i nadmaše. U Prištini loš kvalitet vazduha uzrokuje, između ostalih problema, i čuvena „dimna mašina“ – termoelektrana na ugalj u Obiliću / Kastriotu. Uprkos tome, vlada ipak planira izgradnju još jedne termoelektrane na ugalj, smatrajući to jedinim održivim rješenjem za stabilizaciju proizvodnje električne energije. 

Saznajte nešto više o ovom online događaju i prijavite se ovdje. 

Podijelite sadržaj