U martu 1989. godine, dok je radio u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (poznatoj kao CERN), britanski inžinjer i kompjuterski naučnik Tim Berners-Li napisao je predlog pod nazivom "Upravljanje informacijama".

Njegova ideja postala je svjetska mreža i katalizator jednog od najvećih perioda promjene u ljudskoj istoriji, preobražavajući ne samo način na koji komuniciramo, već i kako stvaramo, pa čak i kako sebe doživljavamo kao ljude.

Serijal Anyone//Anywhere slavi 30. godišnjicu www-a i gleda na prošlost, sadašnjost i budućnost – odakle dolazi, u kakvom je stanju sada, i što je najvažnije, kuda ide. Uticaj mreže je bio ogroman. Ovaj izum je 2014. godine nadmašio sve ostale prijedloge na British Council "80 trenutaka koji su oblikovali svijet" listi, i tom prilikom izdvojen ispred događaja kao što su: izum penicilina, Drugi svjetski rat i teroristički napad 11. septembra.

Reći da je web unio revoluciju u svaki segment našeg života postao je kliše, ali je s druge strane teško zamisliti bilo koji aspekt naših života koji nije pogođen promjenama koje je donio web. Vijesti, biznis, politika, zdravstvo, obrazovanje, kultura, zabava, šoping – sve je pretrpjelo radikalne promjene.

Iako je budućnost web-a neizvjesna, jedno je sigurno: mi smo na raskršću. Ako želimo mrežu koja je zaista dostupna svakome, bilo gdje, onda se suočavamo sa teškim izborima o tome ko ima moć da mrežu koristi, oblikuje i na kraju kontroliše. Ali ovi izazovi predstavljaju i čitav niz uzbudljivih mogućnosti.

Anyone//Anywhere želi da pokrene ovaj razgovor, da postavi pitanja i predstaviti niz stavova britanskih i međunarodnih stručnjaka o tome šta bi ti izazovi i mogućnosti mogli biti. Istražite pet tema ovog serijala kroz sadržaj na Anyone//Anywhere stranici, pogledajte projekte koje podržavamo i pridružite se razgovoru online sa hashtagom #AnyoneAnywhere.

Podijelite sadržaj