13. JUNI–29. AUG 2018 | HISTORIJSKI MUZEJ BIH | SARAJEVO

Bezbrojna su solistička i kolaborativna muzička ostvarenja Briana Ena, ali njegovi vizuelni eksperimenti sa svjetlom i videom pokrivaju još duži vremenski period, a izlagani su širom svijeta – od Venecijanskog bijenala do Mramorne palate u Sankt Petersburgu, od pekinškog parka Ritan do zgrade sidnejske Opere. Enove instalacije predstavljaju plodno tlo iz kojeg su izrasla i izrastaju brojna njegova djela, paralelno s njegovom muzičkom karijerom.  

Prvobitno osmišljena 2006. godine, 77 Million Paintings prati promjenljiv ambijentalni zvuk, a djelo se izlaže pri slabom osvjetljenju, omogućavajući meditativno iskustvo uranjanja. Naziv izložbe, 77 Million Paintings predstavlja mogući broj različitih kombinacija audio i video sadržaja koje generiše kompjuterski program a koji se niti u jednom trenutku ne ponavlja, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo.

Kad shvatite da se slike mijenjaju, ali polako, dođete u iskušenje da se zadržite i vidite šta će se sljedeće desiti. A sljedeća promjena dolazi vrlo, vrlo polako... ostaje neko vrijeme, i pretapa se u nešto drugo... postajete svjesni protoka vremena. Počinjete vrijeme drugačije doživljavati.

Brian Eno

Više o izložbi