Andy Slater, Fakultet životnih stilova Activate Learning, opisuje kako partnerstvo između učenika koledža i profesionalnog sportskog kluba funkcioniše na obostrano zadovoljstvo.

Fakultet životnih stilova je dio Activate Learning, avangardne grupe za obrazovanje. Ova grupa globalnog dometa obuhvata institiucije višeg i visokog obrazovanja, škole, učeničke prakse i poslovnu obuku.

Životni stilovi obuhvataju niz usmjerenja  strukovnih škola: sportsko, frizersko, kozmetičarsko i škole za šminkanje, te ugostiteljstvo i hotelijerstvo. Misija nam je pružiti adekvatno osposobljenu radnu snagu i transformirati živote kroz našu filozofiju učenja.   

Ključ našeg uspjeha su naši odnosi s poslodavcima. Kroz partnerstva, radno iskustvo, učeničke prakse i druge mogućnosti obuke, preduzećima se saradnja s našom institucijom višestruko isplatila.

Rad sa košarkaškim klubom Reading Rockets

Fakultet životnih stilova Activate Learning udružio se s jednim od vodećih britanskih košarkaških klubova – Reading Rockets – da bi mladima omogućili da se osposobe kao nova generacija sportskih trenera.

Odnosi su obostrano korisni budući da učenici aktivno uče od vrhunskih britanskih trenera i stupova čitave zajednice, a Reading Rockets stiče pristup mladim trenerima budućnosti. Zajednički pripremaju strukture za zapošljavanje u britanskim košarkaškim klubovima i program za trenere u okviru zajednica.

Učenici, budući sportski treneri, znanja stiču direktno od klupskih profesionalaca, što produbljuje znanja koja im pruža osoblje 'Activate Learning'. Obje ove organizacije partnerski podučavaju i procjenjuju kvalifikacije, pružajući uspješnu kombinaciju akademske discipline i znanja i vještina iz stvarnog radnog okruženja.

Osim što uče direktno na treninzima, učenici pohađaju i klupski Program za zajednice, gdje uče kako da podrže iskusni trenerski kadar u programima košarkaških treninga za grupe u okviru lokalnih zajednica.

Konačno, učenici dobijaju prvi nivo kvalifikacije za trenere (Level One) Državnog košarkaškog saveza / National Governing Body (NGB) Basketball Coaching.

Pogodnosti za učenike i za sportski tim

Steph Johnson, direktor Društvenih programa Reading Rockets, kaže: “Naše partnerstvo s učenicima sportske škole i koledžom Reading College  pozitivno je iskustvo za obje organizacije. Klub je dobio mogućnost bliske saradnje s učenicima u učionici, a učenici pristup vrhunskim sportskim izvođačima koji im pomažu u izvedbi zadataka. To nam omogućuje i premošćavanje jaza između učionice i svijeta rada, tako da učenici postaju svjesni kako izgleda „prava“ industrija u sportu i kakve zahtjeve postavlja. Činjenica da smo u stanju prenijeti znanje stečeno u različitim okruženjima omogućila je i da primjere s radnog mjesta donesemo u učionicu i da organizujemo angažman na tim radnim mjestima.”

Učenici iskazuju odlične profesionalne standarde i karakteristike, a istovremeno poboljšavaju komunikacijske i tzv. meke vještine, inače neophodne za zapošljavanje.

Uspjeh partnerstva jasno se očituje u činjenici da šest bivših učenika počinje s radom u košarkaškom klubu Reading Rockets, kao dio njihovog Tima za trening grupa u okviru zajednica.

Prednosti su očite i za učenike i za Reading Rockets: svi se nadaju da će se zapošljavanje učenika nastaviti i ubuduće.