Nick Rudkin, direktor za biznis, angažman i strukovnu praksu u koledžu Doncaster, objašnjava zašto je za koledže važno da rade s poslodavcima i osiguraju da im nastavno osoblje ostane u toku s najnovijim dešavanjima u relevantnim industrijama.

Izazov

Doncaster College već duže vrijeme uspješno organizuje strukovnu praksu, ali posljednjih nekoliko godina predstavlja cijeli jedan novi svijet mogućnosti i komplikacija, uključujući i novi sistem finansiranja kroz porez.

Britanska vlada je uložila znatne napore na promociji strukovne prakse i uvela poticaje za poslodavce koji se uključe u njene šeme, ali nakon privredne recesije, komercijalna zajednica je i dalje gajila rezerve o ulaganju u strukovnu praksu. S velikim nedostatkom adekvatno kvalifikovane radne snage u mnogim industrijskim sektorima, morali smo pronaći nove načine saradnje s poslodavcima i učenicima. Pružatelji usluga strukovne prakse morali su uvjeriti poslodavce da šegrti nisu skupi ni nepouzdani, niti oduzimaju previše vremena, a istovremeno su morali ispravljati učeničke zablude oko loših plata, neinspirativnog rada i poslovima bez perspektive.

Rješenje Doncastera

Mi smo u koledžu Doncaster uveli forume poslodavaca koji stručnjacima iz industrije omogućavaju da vrše promociju razvoja vještina u svojim sektorima. Ovo nam omogućuje da poboljšamo vještine naših predavača, a da istovremeno u industriji identifikujemo mogućnosti za naše učenike.

Usto smo počeli zapošljavati stručnjake iz industrije da na koledžu drže majstorske radionice, a svoje predavače smo slali u industrijske pogone da se podsjete na realnost radnih mjesta u smislu izazova i potrebnih vještina. 

Građevinska industrija je dio našeg inovativnog pristupa obezbjeđenju stručnih kadrova; što uključuje devet sedmica intenzivnog programa obuke, nakon čega slijede četiri sedmice radnog iskustva, a zatim napredovanje u strukovnu praksu.

Da bismo poslodavcima olakšali izbor učenika, imamo tim posvećen strukovnim praksama, tim koji oglašava slobodna radna mjesta, priprema kandidate za intervjue i cijeli proces čini što jednostavnijim i za poslodavce i za učenike.

Budući da sam i sam bio šegrt, osjećam snažnu odanost prema tom sistemu i vjerujem da je on rješenje za adekvatno osposobljavanje i sticanje vještina koje nedostaju industriji. Ako preduzeću treba poslovni rast ili naprosto više kvalifikovanog osoblja, onda je injekcija ‘svježe krvi’ jednostavna i djelotvorna u formi šegrta.

Podrška poslodavcima i učenicima

Poslodavci smatraju ovaj proces vrlo korisnim. Dave Horner, menadžer operacija u Smith Brothers Wholesale Ltd, kaže: „Stvarno je važno dovesti šegrte na radno mjesto. Ja imam izvrsnu radnu snagu, ali oni neće biti ovdje zauvijek i vještine koje su stekli moramo prenijeti na novu generaciju.”

Tasha Jackson radi strukovnu praksu u digitalnom marketingu. Ona kaže:  „Toliko sam mnogo naučila od ljudi oko sebe da sam uvjerena da dajem pozitivan doprinos preduzeću. Sada sam kvalifikovana za četvrti nivo, ali nemam studentskog kredita, a imam posao na puno radno vrijeme.”

Eksterni linkovi