Sjeverna Irska ima vlastiti program strukovne prakse. South Eastern Regional College šegrtima / pripravnicima djelotvorno osigurava znanja i vještine koje zadovoljavaju potrebe poslodavaca, uključujući i znanja i vještine višeg nivoa.

South Eastern Regional College (SERC) je vodeći pružatelj strukovne prakse u Sjevernoj Irskoj. Ovaj koledž djeluje na četiri glavna kampusa širom jugoistočne Sjeverne Irske i ima 950 stručnih i profesionalnih djelatnika, te 800 šegrta, uglavnom od 16 do 24 godine starosti. Većina su oni koji napuštaju školu i kreću sa strukovnom praksom na drugom i trećem obrazovnom nivou. Ovaj koledž, međutim, vodi i strukovne prakse višeg nivoa, gdje polaznici mogu steći tzv. foundation degree (kombinovana akademska i strukovna kvalifikacija u višem obrazovanju). 

Kvalifikacije koje zadovoljavaju zahtjeve industrije

Sve strukovne prakse SERC-a finansira Department for the Economy (DfE) - Ministarstvo privrede regionalne vlade Sjeverne Irske. Ovaj koledž nudi 22 područja strukovne prakse, od kojih su najpopularnija mašinstvo, motorna vozila, vodovod, elektrika, stolarija i rashladni uređaji. Dok su ovi tradicionalni zanati oduvijek popularni, SERC je odnedavno uveo i strukovnu praksu u apotekarstvu, informatici, brizi o djeci i računovodstvu. Stručna praksa je sredstvo učenja alternativno redovnom obrazovanju. Šegrti / pripravnici nastavljaju studirati dok istovremeno rade za nekog poslodavca i dobijaju platu. 

Šegrti / pripravnici SERC-a jedan dan sedmično provode u koledžu, a ostatak radne sedmice na radnom mjestu. Ako šegrt dobro napreduje, strukovnu praksu obično može okončati u roku od dvije godine. 

Uspjeh na takmičenjima u vještinama

Šegrti SERC-a ohrabruju se na učešće u takmičenjima koja im utvrđuju samopouzdanje u pogledu stečenih vještina. Na prošlogodišnjem takmičenju WorldSkills Show održanom u Birminghamu, šegrti SERC-a osvojili su tri zlatne i jednu srebrnu medalju u oblastima rashladnih uređaja, zidarstvo, tesarstvo i stolarstvo.

Rachel Carson, jedna od ugostiteljskih šegrtica SERK-a, radi u restoranu koji vodi slavni kuhar Jean-Christophe Novelli. Institute of Hospitality Awards for Professionalism proglasio je Rachel Šegrtom 2018. godine, a novembra te godine je Rachel u Beču bila i finalistica za Nagradu Evropskog saveza za strukovnu praksu. Jean-Christophe Novelli kaže: „Rachel je nevjerojatno talentovana mlada kuharica i njen munjeviti uspjeh dokaz je koliko njene predanosti i strasti za ovaj posao, toliko i visokog standarda obuke koju prima na koledžu.”

Strukovne prakse višeg nivoa

Strukovne prakse višeg nivoa su uzbudljiv dodatak kursevima SERC-a. SERC ima gotovo 200 strukovnih praksi višeg nivoa u devet područja, uključujući brigu o djeci, mehatroniku, saobraćajni inženjering i računovodstvo. Strukovne prakse višeg nivoa pružaju mogućnost da se uz rad stekne diploma više škole, ekvivalent prve godine programa dodiplomskog univerzitetskog studija.

Ovo je uzbudljivo vrijeme za strukovne prakse u Sjevernoj Irskoj. DfE radi s poslodavcima i pružaocima obuke na reviziji sadržaja postojećih strukovnih praksi i osmišljavanju novih. To će poslodavcima osigurati adekvatno kvalifikovane zaposlenike, što će garantirati rast privrede Sjeverne Irske.

Eksterni linkovi