Mark Piggott, Construction Industry Training Board (CITB) / Odbor za obuku u građevinskoj industriji, piše o osposobljavanju i obuci koju je u grupi Murphy prošla Jessica Lea, pobjednica godišnjeg takmičenja za najuspješnije šegrte.

23-godišnja Jessica Lea iz St. Helens, Merseyside poručuje svim mladim ženama koje bi da se zaposle u britanskoj građevinskoj industriji: „Samo naprijed!”

Jessica, koja je u školi najviše uživala u poslovnim studijima i scenskim umjetnostima, kaže da voli raznolikost i da je vrlo zadovoljna poslom pomoćnice inženjera u Murphy Group, te da bez problema napreduje u industriji kojom tradicionalno dominiraju muškarci.

„Dobro se slažem sa svojim muškim kolegama”, kaže Jessica, koja se telefonom javila s univerziteta Bolton, gdje studira i jednom sedmično pohađa predavanja. “Zapravo se danas mnogo žena pridružuje ovoj industriji, a posao je zaista raznolik. Ja trenutno radim na projektima širom zemlje, a usto i studiram. Zapravo mi je jedini problem nedostatak slobodnog vremena!”

Šegrtovanje – za mnoge najbolji način da dođu do zaposlenja

Jessica već ima impresivan CV. Međutim, svim ženama koje se nadaju da će ući u ovu industriju savjetuje da razmisle o šegrtovanju.

„Početi od šegrtovanja za mene se definitivno pokazalo najboljim putem”, kaže Jessica. Prije nego što je počela raditi puno radno vrijeme, Jessica je u koledžu Wigan and Leigh stekla kvalifikaciju iz građevinarstva BTEC (Business and Technology Education Council).

Jessica je za svoja dostignuća već osvojila niz priznanja, od kojih je najnovije to što ju je Construction Industry Training Board (CITB) proglasio Šegrtom godine za oblast Northwest.

Nove mogućnosti

Njeno iskustvo pokazuje da se građevinska industrija diversificira i privlači nove snage. Otvara se sve više mogućnosti da se dosad netradicionalni profili pridruže građevinskoj industriji zato što:

  • se u narednih pet godina očekuje otvaranje 150.000 novih poslova
  • starije radnike čeka penzija
  • nastajuće promjene u politikama useljavanja u Veliku Britaniju mogle bi smanjiti dotok prikladno kvalifikovanih radnika

Samo građevinarstvo sve se više modernizuje i tehnološki napreduje, pružajući bezbroj mogućnosti za napredovanje u karijeri.

Jessicine vještine uveliko su tražene, pa ona ponekad odrađuje i noćne smjene, ali je odmah naglasila da njen poslodavac tehničarima obezbjeđuje transport, tako da sigurno putuju do gradilišta i od gradilišta. Ove godine je Jessica odabrana da radi čak i tokom božićnih praznika.

Jessica očekuje da do 2023. godine stekne diplomu inženjera – nakon čega joj se otvaraju brojne mogućnosti. „Kad diplomiram, voljela bih da radim kao inženjer cjevovoda ili u upravi konstrukcija”, kaže ona. „Građevinarstvo se odavno smatra granom industrije kojom dominiraju muškarci, ali sad se to sve mijenja.”