South Eastern Regional College (SERC) sarađuje s nizom lokalnih preduzeća koja učenicima omogućuju učešće u projektima u realnom radnom okruženju. Koliko god učenicima rad u tim preduzećima pruža priliku da se osposobe za skladne međuljudske odnose, kritičko promišljanje i rješavanje problema, toliko i rad učenika  preduzećima omogućava uštedu novca, povećanje proizvodnje i prometa, te razvoj buduće radne snage.

Donosimo dvije ilustrativne analize konkretnih slučajeva, gdje su učenici SERC-a, dobivši šansu da rade u Coca-Coli i Royal Mailu, pružili uspješna rješenja za probleme stvarnog radnog okruženja.

Coca-Cola HBC Sjeverna Irska

Cilj projekta

Da bi se poboljšala učinkovitost korištenja vode u procesu konzerviranja, učenici su trebali na osnovu stečenih znanja i vještina osmisliti održivo rješenje za kontrolu protoka vode.

Nacrt projekta

Sarađujući s inženjerskim timom u Coca-Cola HBC Sjeverne Irske, dva učenika su osmislila sistem kojim se protok vode prekida deset sekundi nakon što se na proizvodnoj traci ne pojavi nijedna konzerva, a ponovo se uspostavlja tek po otkrivanju konzerve na proizvodnoj traci. U program je uvršten inteligentni tajmer koji mjeri trajanje isključenja vode, ukazujući na uštede u korištenju vode koje bi moglo proizvesti ovo rješenje.

Evaluacija projekta

Učenici su za ovo inovativno rješenje dobili pohvale Coca-Cole: "Vrlo smo impresionirani kvalitetom rada učenika i njihovom sposobnošću primjene stečenih znanja u realnim radnim uslovima. Ovo iskustvo će učenicima u budućnosti biti izuzetno korisno pri traženju posla. Važno je da mladi ljudi shvate da svako radno mjesto zahtijeva ne samo znanje, nego i vještine, kreativnost i određeni stav." - Martin McNeill, Electronics Project Manager u Coca-Coli

Stečene vještine

  • učestvovanje na sastancima
  • timski rad
  • praktično radno iskustvo
  • vještine upravljanja projektima.

Ishod projekta

Coca-Cola HBC Sjeverne Irske trenutno kreira rješenje zasnovano na konceptu koji su osmislila dva učenika i nada se da će tako ostvariti znatne uštede vode, što bi doprinijelo održivosti postojećih procesa proizvodnje.

Savjet ostalim učenicima

"Praktično iskustvo je super; dobio sam mogućnost da pretočim u praksu sve što sam u teoriji naučio tokom prve godine. I Jonathan i ja smo imali priliku i da razvijemo vještine upravljanja projektima. Sljedeće godine nastavljam školovanje u SERC-u i nadam se da ću opet imati priliku da radim na projekima u realnom radnom okruženju. "- Jonathan Hamill, učenik

Royal Mail

Inteligentni sistemi vaganja poštanskih vreća 

Učenici su, u okviru teme unapređenje zdravlja i sigurnosti, sarađujući s inženjerskim timom Royal Maila, osmislili i kreirali inovativan sistem opružne vage za sortiranje manjih paketa. Ovaj inovativni sistem omogućava operaterima da efikasno napune poštanske vreće do maksimalno 11kg, što je dopuštena težina, a kroz upotrebu seta inteligentnih šipki koje očitavaju težinu tereta, osmišljenog da ponudi sofisticiranije metode mjerenja ali i otklanjanja rizika otpreme u kritičnom trenutku. U program je uključen inteligentni senzor koji brzo i lako izmjeri težinu svake vreće, djelotvorno smanjujući rizike koje nosi manuelno rukovanje i troškove prepakiranja i provjere sigurnosti.

Sistem za sortiranje na osnovu prepoznavanja glasa 

Uređaj koji su osmislili učenici Kyle Turner i Rory McCutcheon a koji koristi sistem aktiviranja glasom (kao dio rješenja povećanja efikasnosti) dobio je pozitivne ocjene date kompanije. Inovativni sistem operaterima omogućava efikasno sortiranje pisama, te smanjuje pogrešno očitavanje - što povećava efikasnost postojećih poštanskih procesa ove kompanije. Mladi inovatori osmislili su i izradili radni prototip jednokratnog sistema programiranog da prepozna naredbe izrečene glasom jednog čovjeka. Inteligentni sistem za prepoznavanje glasa ugrađen je u program radi brze i lake identifikacije poštanskih područja, što je rezultiralo i uštedama i smanjenim rizikom od grešaka u kritičnom trenutku.

Ishod projekta

Royal Mail trenutno razvija rješenje zasnovano na konceptu učenika i nada se da će ono za početak biti integrisano u njihov distributivni centar u Mallusku. To će poboljšati sigurnost i učinkovitost, te dovesti do ušteda, povećavajući efikasnost postojećih poštanskih procesa ove kompanije.

Savjet ostalim učenicima

“Bilo je sjajno dobiti priliku da radimo u Royal Mailu; čitav projekat je bio fantastično iskustvo i odlično će izgledati u našim biografijama. Činjenica da je naš projekt osvojio nagradu daje nam ogromno samopouzdanje.  Ovo je bila i šansa da razvijemo vještine upravljanja projektima, što će nam sigurno pomoći i u nastavnim aktivnostima.” - Scott Elliott, učenik

Pogledajte kratki video-intervju u kojem Chris Lees, Royal Mail Manager, iznosi svoje mišljenje o ovom projektu i prednostima rada s učenicima SERC-a.

South East Regional College je smješten u Sjevernoj Irskoj. Ovaj koledž za daljnje obrazovanje nudi obrazovne programe za vanredne i redovne učenike. Više informacija o njima i njihovim projektima možete pronaći na njihovoj internet stranici.