Grupacija koledža Hull nedavno je okončala projekat usmjeren na zrcaljeno učenje i njegove potencijalne koristi u stručnom obrazovanju. Evo kakva su njihova iskustva.

PREGLED ANALIZE KONKRETNOG SLUČAJA

Ova analiza ispituje primjenu modela zrcaljenog učenja u daljnjem stručnom obrazovanju kroz naš projekat Learning Futures ‘Improving Success by Flipping the Learning’. Projekat se odvijao u četiri predmetne oblasti: građevinarstvo, inženjering, kozmetičarsko-frizerski smjer i ugostiteljstvo, te više obrazovanje, i u svakom smo testirali različite modele zrcaljenog učenja. Željeli smo procijeniti uticaj ovog pristupa na osoblje, kao i na zadovoljstvo i rezultate učenika.

1. KOME MOŽE BITI KORISNA OVA ANALIZA?

Analiza je izuzetno bitna za:

  • ljude koje zanima kako primjena zrcaljenog pristupa učenju može koristiti stručnom obrazovanju.
  • menadžere koji traže dokaze o uticaju modela zrcaljenog učenja u podržavanju učenja.
  • nastavnike koje zanima kako pristup zrcaljenog učenja može podržati diferencijaciju i maksimalno korištenje vremena u radionicama.

2. ŠTA SMO TO NAUMILI I ZAŠTO?

Željeli smo testirati efikasnost zrcaljenog učenja za polaznike stručnog obrazovanja, što smo smatrali naročito važnim u smislu preporuka FELTAG-a. Bili smo svjesni da mnogi naši učenici dolaze iz relativno siromašnih sredina i da je moguće da su nedovoljno pismeni, te smo htjeli identifikovati sve moguće prepreke u njihovom samostalnom radu - što je sastavni dio  modela zrcaljenog učenja. Ovaj projekat nam je omogućio detaljniju procjenu iskustava zrcaljenog učenja identifikovanjem njegovih potencijala u okviru pojedinih oblasti našeg plana i programa, te da pomoću toga oblikujemo koristi koje takav pristup može imati na angažman i ostvarenja učenika.

Sedmica VLE (prostor virtuelnog učenja)

U martu 2015. godine je preko 400 učenika naše škole za frizere, kozmetičare i ugostiteljske radnike učestvovalo u Sedmici VLE. Ideju za ovu Sedmicu dao je jedan od naših zaposlenih koji je prisustvovao jednoj od sesija JISC-konferencije Leeds City Collegea koji je na jedan dan pokušao sličan pristup za neke od svojih kurseva. Naše je planiranje trajalo šest mjeseci i uključilo redovnu praktičnu obuku na proizvodnji materijala pomoću Xerte, kao i individualnu obuku osoblja uz pomoć našeg tima za e-učenje. Dio resursa razvili smo u partnerstvu s JISC. Tokom te sedmice svaki je član nastavnog osoblja održao preko Interneta jednu od svojih redovnih sedmičnih sesija. Učenici su bili u mogućnosti da obaveze završe preko Interneta, od kuće ili dolaskom u biblioteku.

3. DOKAZI UČINKA

Učenici su pozitivno reagovali na pristup zrcaljenog učenja: dvije trećine učenika uključenih u projekat koristili su resurse izvan učionice, 88 posto njih smatrali su ove resurse korisnim a 91 posto uživao koristeći ih. Kompletne komentare učenika možete pročitati i na aplikaciji  Revizija Građevinarstva.

Oko 97 posto učenika koji su učestvovali u našoj Sedmici VLE pokazali su visok nivo angažmana, upotreba Moodlea porasla je 62 posto u razredima frizera i 45 posto u razredima uslužnih djelatnosti. 

Dobar nivo angažmana zaposlenih ostvarili smo u onim oblastima gdje je postojala snažna podrška šefova odjeljenja koji su uveli obaveznu obuku osoblja, te i sami učestvovali u obuci i redovno provjeravali napredak osoblja. Na primjer, 20 nastavnika škole za frizere, kozmetičare i ugostitelje, te devet Medicinske i škole socijalne zaštite obučili smo za rad na tehnologijama koje nikada do tada nisu koristili. Ovo je rezultiralo povećanim razumijevanjem kreiranja nastavnih programa i poboljšanjem tehničkih vještina, kao i jačanjem partnerstva nastavnog osoblja i tehničkog osoblja.

Sedmica VLE (prostor virtuelnog učenja)

Dvadeset nastavnika škole za frizere, kozmetičare i ugostitelje osmislilo je niz korisnih materijala za ovu Sedmicu, mnogi koristeći Xerte; u toku ove sedmice 402 učenika završili su dio kursa preko Interneta. Prostor virtuelnog učenja te sedmice je korišten naveliko ali se nastavio koristiti i tokom narednih sedmica, s najvećim procentom rasta u razredima frizera (62 posto) i ugostitelja (45 posto) gdje je prije ovog projekta taj procenat bio mnogo niži nego kod kozmetičara.

Na našem blogu možete o svemu ovome naći mnogo više informacija te čuti komentare naših nastavnika o prednostima upotrebe videa u metodi zrcaljenog učenja.

 

POUKE

Uprkos početnim rezervama osoblja u pogledu sigurnosti i opterećenja na poslu, ovaj projekat je pokazao da su mnogi od njih uvidjeli prednosti ovog modela, posebno kad se radi o teoretskoj nastavi i pripremi učenika za praktične zadatke ili obavljanju procjene. Učenici koji su kroz ovaj projekat oprobali zrcaljeno učenje pokazali su visok nivo angažmana i dobre rezultate, što se naravno mora i dalje pratiti kad ovaj pristup počnemo koristiti na širem planu, kako bismo bili sigurni da ovo nije samo rezultat novog pristupa nastavi. 

Planovi za budućnost

Sljedeće godine ćemo se pozabaviti dugoročnijim pilot-projektima, ili formalnijim modelima zrcaljenog učenja, i dalje nastojeći učenicima pružiti resurse koje mogu koristiti samostalno, da utvrde ono što nauče u učionici. Nastojaćemo se pozabaviti i osiguranjem boljeg pristupa laptop računarima i tabletima za učenike, te nastaviti obuku svog nastavnog osoblja da bi nastavnici što efektivnije i samopouzdanije koristili pristup zrcaljenog učenja. Direktorica škole za frizere, kozmetičare i ugostitelje bila je vrlo impresionirana uticajem našeg ovogodišnjeg pilot-projekta i ovdje govori o svojim ambicioznim planovima za povećanje korištenja ovog nastavnog metoda.

NAJVAŽNIJI SAVJETI ZA USPJEŠNU IMPLEMENTACIJU

Kako biste najbolje iskoristili slične inicijative, preporučujemo da:

  • zrcaljeno učenje najprije oprobate na manjim uzorcima / kratkoročnim osnovama - kako biste lakše identifikovali prepreke. 
  • polaznicima omogućite veći izbor aktivnosti, te učinkovitom podrškom i jasnim naznakama omogućite da, ukoliko je moguće, dovrše ono što mogu u ono vrijeme i na onom mjestu koje im najviše odgovara.
  • osoblje obučite kako za proizvodnju učinkovitih i zanimljivih materijala za zrcaljeno učenje, tako i za srodne vještine, kao što su razumijevanje podataka korisnih za pružanje individualnog podučavanja i podrške.

PROPRATNI RESURSI

  1. Flipping learning in Hair, Beauty & Catering action research – ovaj blog pruža detaljnije rezultate o uticaju našeg projekta na ovom području.
  2. Arhiva Video of the Week  – materijale koji prikazuju kako se koriste Xerte, Nearpod i Appsgeyser.

Hull College Group je veliki koledž za daljnje opšte obrazovanje; ima ogranke u mjestima Hull, Harrogate i Goole. Njihov cilj je razviti kulturu u kojoj se ‘e-učenje’ ne smatra posebnim prioritetom već da tehnologija služi da s lakoćom podržava sposobnost tutora a učenicima omogući pristup širokom spektru resursa koji podržavaju učenje u bilo koje vrijeme, na bilo kojem uređaju i na bilo kojem mjestu.