Dobrotvorna ustanova iz Velike Britanija posvećena obrazovanju sarađuje sa različitim klubovima Premijer lige kako bi podstakli učenike koji potiču iz siromašnih sredina da se opredijele za stručno obrazovanje.

Liderstvo kroz sport i poslovanje daje priliku mladima koji su napustili obrazovanje, imaju između 16 i 24 godine i potiču iz siromašnih sredina u Velikoj Britaniji, da se obrazuju za radno mjesto u knjigovodstvu, menadžmentu ili finansijama.

Najnoviji pristup organizacije je saradnja sa fudbalskim klubovima kao što su Čelzi, Vest Hem ili Aston Vila kako bi pomogli mladima da se pripreme za rad u uspješnim kompanijama.

Fudbal je mamac, kaže Karolin Ader, direktorka programa.

"Za mnoge učenike je često teško da napuste svoje vršnjake kako bi nastavili svoj put ka visokom obrazovanju". Saradnja sa klubovima iz Premijer lige nam daje šansu da motivišemo mlade, ali i pomaže njima da opravdaje svoju odluku drugima.

Učenici koji budu primljeni na ovaj program, koji ukupno traje 16 mjeseci, prva četiri mjeseca provešće u pripremama za zaposlenje. U ovom periodu se tri dana nedjeljno pripremaju za sertifikat u oblasti računovodstva, a preostale dane provode uz različite aktivnosti kao što su krusevi za sticanje vještina potrebnih za zapošljavanje ili sticanje kvalifikacija za trenera. Nakon ovoga, polaznici godinu dana provode na plaćenoj praksi u oblasti računovodstva, dok uporedo idu na koledž i jednom nedjeljno pohađaju sesije ličnog i profesionalnog razvoja. Pored toga, u slobodno vrijeme mogu da volontiraju u fondaciji fudbalskog kluba sa kojim rade.

Kao dio svog rada u klubu, polaznici planiraju i sprovode treninge sa djecom i mladima, a neki učestvuju u programu Premijer lige "Slobodni udarac" kroz koji organizuju aktivnosti u siromašnim sredinama britanskih gradova.

Adom Akuamoa, koji je emigrirao u Veliku Britaniju iz Gane kada je imao 16 godina, kaže:

Obožavam da držim treninge u klubu Vest Hem junajted. Rad sa djecom je veoma naporan, ali vam pomaže da razvijete osjećaj za detalje, vještine komunikacije kao i samopouzdanje – koje sam izgradio tokom svog rada ovdje.

Jedan od ciljeva organizacije pri radu sa mladima je da im pomogne da izgrade svoje samopouzdanje u profesionalnom okruženju.

Mnogi naši učenici nisu naviknuti da svakodnevno koriste voz, a kamoli da rade u kancelarijama međunarodnih banaka i računovodstvenih kompanija, kaže Karolin. "Skoro svi koji uđu u program u tom trenutku nisu spremni za zaposlenje."

Program je u velikoj mjeri bio uspješan u ovoj oblasti. Od 200 polaznika koji su se upisali od 2012. godine, 87 odsto onih koji su završili kurs su sada ili zaposleni ili u sistemu formalnog obrazovanja.

Program je posvećen pomaganju mladima kojima je često uskraćena mogućnost da napreduju u profesionalnom okruženju. Preko dvije trećine učesnika su pripadnici manjina i, iako su i fudbal i računovodstvo oblasti u kojima su najveći broj zaposlenih muškarci, program pokušava da privuče i pažnju mladih žena. Zbog toga se organizuju događaji namijenjeni upravo njima, tokom kojih se govori o uspjesima i postignućima žena u ove dvije oblasti.

Atera Raman, jedna od polaznica, kaže: "Predavači su mi jedan od omiljenih dijelova kursa ... Data nam je mogućnost da naučimo po nešto od svakog predavača, a zatim to primjenimo u svojim životima."

Kroz razgovor sa direktorom programa, jasno je da ova organizacija svoju ulogu vidi kao holističku i prepoznaje da je svim učenicima, ali posebno onima koji potiču iz siromašnih sredina, ponekad potrebna pomoć i podrška. Tamo gdje je to potrebno, članovi tima rade u saradnji sa zaposlenima na koledžu ili fudbalskom klubu kako bi pomogli polaznicima da se suoče sa različitim izazovima.

Alisa, čije smo pravo ime odlučili da promijenimo, je dugo bila žrtva porodičnog nasilja, sve dok se nije prijavila na ovaj program. Ona kaže:

Toliko sam zahvalna na radu organizacije i Vest Hem junajteda! Ovaj program mi je promijenio život i nikada nisam mislila da ću se naći u situaciji da radim i učim u isto vrijeme. Podržavali su me kroz brojne uspone i padove i motivisali me da dam svoj maksimum.

Program se sa oblasti Londona i Birmingema proširio na Mančester, pa sada polaznicima pruža mogućnost da sarađuju sa fudbalskim klubom Mančester Junajted. Planiraju saradnju sa još klubova, kako bi u narednim godinama mogli da pomognu većem broju mladih ljudi kroz sport.

Ako vam se dopada ideja spajanja sporta i stručnog obrazovanja, pogledajte primjere kako sport može da pomogne učenicima da prevaziđu matematičke probleme.

Ukoliko želite da saznate više o samom programu i organizaciji koja ga sprovodi, posjetite njihovu stranicu:

Ako želite da podijelite svoje mišljenje o ovom tekstu, molimo vas da nam pošaljete email na VEE@britishcouncil.org i priključite se debati. Ako želite da predložite svoj tekst za neki od narednih brojeva, ovdje saznajte kako to možete da uradite.