Belfast Metropolitan koledž je uživao znatan uspjeh u oblasti glasa učenika. Koledžu je dodijeljeno prvo mjesto na britanskom takmičenju 'Learner Voice Practitioners Network', dok je njihovo udruženje učenika finalista u Nacionalnoj uniji za učeničko 'Udruženje učenika godine'.

Vocational Education Exchange razgovara sa Džim Vudsom, direktorom odjeljenja za uspjeh učenika:

Kako biste vi definisali "glas učenika"?

Glas učenika osigurava da su učenici uključeni u svaki aspekt života u koledžu ili školi. Jednostavno: "Ništa o njima, bez njih". Glas učenika podrazumijeva osnaživanje učenika tako što pruža odgovarajuće načine da se saslušaju njihovi problemi, interesovanja i potrebe kako bi se osiguralo odlično iskustvo u obrazovanju za svakog učenika. Takođe se radi i o izgradnji osećaja zajedništva između učenika, akademskog i pomoćnog osoblja i višeg rukovodstva.

Na koji način Belfast Metropolitan koledž pristupa glasu učenika?

Belfast Metropolitan koledž je uveo niz inicijativa kako bi osigurali da glas učenika zaista bude zastupljen u svim aspektima života na koledžu:

  • Imamo udruženje učenika, koje omogućava učeničkom tijelu da komunicira sa rukovodstvom i upravnim odborima. Članovi udruženja učenika takođe doprinose komisijama za osiguranje kvaliteta.
  • Naš sistem predstavnika razreda znači da svaki razred izabere svog predstavnika. Ovi predstavnici se redovno sastaju sa direktorom odjeljenja za nastavni plan i šefom odjeljenja za uspjeh učenika kako bi pružili povratne informacije i uključili se u ""Vi ste rekli, mi smo uradili"" vježbu. Ova ključna vježba omogućava menadžmentu da pruži povratne informacije učenicima, informišući ih na koji način se rješavaju problemi na koje su ukazali.
  • Udruženje učenika koledža je uvelo i platformu za izražavanje učenika, uključujući inicijative za obuku i nagrade za nastavu koje su organizovane pod vođstvom učenika.
  • Takođe, vršimo dvogodišnje ankete o zadovoljstvu učenika, omogućavajući koledžu da sveobuhvatno bilježi i analizira povratne informacije učenika.
  • Učenički časopis Belfast Metropolitan sadrži informacije o glasu učenika.

Koje su pogodnosti za učenike koji učestvuju u ovakvim aktivnostima?

Učenici vide vrijednost u usvajanju liderskih uloga, a učešće u vannastavnim aktivnostima je posebna prednost za učenike koji žele nastaviti svoje obrazovanje. Pored razvoja liderskih i menadžment vještina, primjetili smo da učenici pokazuju impresivne vještine prezentovanja i javnog govora kroz učestvovanje u našem programu glasa učenika. Na kraju, učenici su prepoznali da kroz dijeljenje svoga mišljenja mogu oblikovati sopstvene predmete, kao i pomoći koledžu da identifikuje najbolju praksu u okviru predmeta, i na taj način osigurati da budući kao i trenutni učenici imaju koristi od toga.

Koji savjet biste dali kolegama u drugim državama koji razmišljaju da počnu uključivati učenike na ovakav način?

Na praktičnom nivou, uspostavljanje tijela poput udruženje učenika je dobar prvi korak. Na višem nivou, ključ za uspostavljanje efikasnog pristupa glasu učenika je osigurati posvećenost koledža u cjelini: od učenika, akademskog i pomoćnog osoblja, do višeg rukovodstva i menadžment tima. Kao koledž, prepoznali smo vrijednost njegovanja i kanalisanja nezavisnih povratnih informacija od učenika, posmatranje učenika kao bitnih aktera i osiguravanje da su spremni i da znaju kako da učine značajan doprinos razvoju Belfast Metropolitana.

Takođe smo razgovarali sa Luiz Mik, predsjednicom udruženja učenika Belfast Metropolitan:

Kako funkcioniše udruženje učenika Belfast Metropolitana?

Udruženje učenika Belfast Metropolitana održava sastanke sa učenicima tokom čitave godine, a na kojima podstiče pozitivne kao i negativne komentare koje udruženje može proslijediti menadžement timu i akademskom osoblju. Mi takođe podstičemo i pitanja izvan formalnih sastanaka. Naš glas je bitan i kroz aktivnosti kao što je udruženje učenika imamo priliku da iskažemo svoje mišljenje.

Kako se učenici i nastavnici osjećaju o dijeljenju svoga mišljenja?

Postaje nam sve ugodnije da dijelimo svoje stavove i učenici shvataju da je njihovo mišljenje vrijednovano. Obuke koje su organizovane za učenike preko udruženja učenika su se pokazale od velike pomoći u tom pogledu. Što se tiče osoblja, otkrila sam da je većina veoma zainteresovana da sluša mišljenja učenika.

Šta je za tebe značilo to što si dio udruženja učenika Belfast Metropolitana?

U budućnosti bih željela raditi na rukovodećoj poziciji za šta će mi vještine koje sam razvila kao predsjednica udruženja učenika zasigurno pomoći.

Da li je vaša obrazovna institucija nedavno uvela incijativu "glas učenika" ? Ukoliko da, Vocational Education Exchange bi želio da čuje vaša iskustva, izazove koje susrećete i prednosti za vašu instituciju. Podijelite svoje mišljenje sa nama i kontaktirajte nas