Ugostiteljsko-turistička škola u Beogradu je srednja stručna škola sa 78 godina tradicije u obučavanju studenata kako bi zadovoljili potrebe za radnicima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Osim predavanja teorije na časovima nastave, škola se ponosi predavanjem praktičnih vještina u profesionalnom okruženju, koje priprema učenike za zapošljenje.

Jelena Šalipurović, zamjenik direktora u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Beogradu, je pisala o tome kako škola zadovoljava potrebe svojih učenika.

Škola nudi tri smjera koji su nivo četri po European Qualitifications Framework-u, koji pripremaju učenike da postanu turistički tehničari, hotelijerski tehničari ili kulinarski tehničari; i tri smjera koji su nivo tri European Qualitifications Framework-a koji spremaju učenike da postanu kuhari, konobari ili slastičari.

Škola pruža moderno obrazovanje kroz predavanje u učionicama, praktične treninge, profesionalno radno iskustvo i praksu za 1,200 učenika. Praktični časovi se održavaju u specijalizovanim učionicama opremljenim sa kuvarskim posuđem, restoranskom salom, barom i hotelskim recepcionarskim stolom gdje učenici mogu vježbati.

Časovi kuvanja, na primjer, su organizovani na način da učenici prvo nauče o sastojcima jela i steknu teorijsko znanje o načinu pripreme jela. Nakon toga gledaju nastavnika dok demonstrira pripremu jela; gledanje, mirisi i ukus jela. Idući korak je učestvovanje u pripremi jela sa nastavnikovim asistentom. Nakon ovoga, učenici su upoznati sa metodama kuvanja jela i spremni za vježbu.

Osim pružanja radnog iskustva i praktičnog treninga u drugim organizacijama, škola također organizuje praktične časove u svojoj školskoj radionici, u hotelu Palace. Hotel Palace je hotel sa 4 zvjezdice smješten u centru Beograda. To je također školska radionica. Ovo je jedinstven slučaj u Srbiji, a možda čak i u regionu. Hotel-školska radionica je super obrazovni resurs zato što su učenici u mogućnosti da vježbaju i rade pod supervizijom nastavnika i trenera, koji im daju instrukcije, nadgledaju njihov rad, diskretno ispravljaju njihove greške i podstiču ih da postanu stručniji. U drugu ruku, učenici vježbaju u kontrolisanom okruženju ali istovremeno radeći u pravom hotelu sa pravim gostima. Na ovaj način učenici grade samopouzdanje i vremenom postaju nezavisni. Ovo je posebno bitno za učenike sa specifičnim obrazovnim potrebama jer zaposleni u školi su upoznati sa poteškoćama sa kojim se svaki učenik pojedinačno sreće.

Na časovima turističkih agencija i hotelskih operacija, učenici mogu naučiti o poslovnim operacijama i različitim aspektima rada u turističkoj agenciji i recepciji hotela. Kako bi bili u potpunosti spremni za budući posao i mogli da zadovolje potrebe svojih poslodavaca, učenici posjećuju muzeje,  izložbe, turističke agencije, autobuske i željezničke stanice, aerodrome, kao i turističke i gastronomske sajmove, u pratnji svojih nastavnika. Posebna pažnja je posvećena učenju stranih jezika i učenici su ohrabreni da prave prezentacije o različitim mjestima na engleskom, francuskom, njemačkom ili ruskom jeziku. Na trećoj i četvrtoj godini, učenici organizuju ekskurzije i kratke izlete sa jako malo pomoći od strane svojih nastavnika.

Ugostiteljsko-turistička škola prepoznaje značaj praktičnog treninga i radnog iskustva za pronalazak budućeg zaposlenja. Oni sarađuju sa mnogobrojnim hotelima, restoranima i turističkim agencijama, gdje učenici imaju priliku da vježbaju u stvarnom okruženju. Nažalost, učenici ne mogu biti plaćeni za svoj rad. Ipak, motivisani su da završe praktične treninge i steknu radno iskustvo u ovim organizacijama zbog mogućnosti dobijanja preporuke za posao ili čak i radnog mjesta po završetku obrazovanja.

Zaposleni u ugostiteljsko-turističkoj školi su predani motivisanju učenika da uče više i šire vidike kroz razne dodatne aktivnosti, kao što su dramski klub, sportski klubovi i čitanje poezije. Svake godine, učenici su ohrabrivani da učestvuju u sportskim, istorijskim, literarnim i takmičenjima stranih jezika, kao i državnim i regionalnim takmičenjima iz svojih profesionalnih predmeta, na kojim postižu nevjerovatne rezultate. Učenici ove škole su osvojili 18 zlatnih medalja na zadnjem takmičenju organizovanom od strane Unije hotelijerskih i turističkih radnika Srbije.

Ugostiteljsko-turistička škola je lider u obrazovanju na polju turizma i hotelijerstva u Srbiji decenijama. Kada završe školu, učenici su spremni za rad u hotelima, kafićima, restoranima i turističkim agencijama. Možete ih pronaći ne samo u Srbiji, već u raznim državama širom svijeta.